Dagliga träffar med en Konung

Allâh (tabârak wa ta´âlâ) lät bönen och koncentrationen i den medföra lycka. Låt oss be den i samling och kämpa efter att be den i samling. Avsaknaden av bönen i samling tyder på hyckleri. Sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”De besvärligaste bönerna för hycklarna är ´Ishâ’ och Fadjr.”1

Den troende tycker inte att bönen är besvärlig:

وَاسْتَعِينُواْ بِالصَّبْرِ وَالصَّلاَةِ وَإِنَّهَا لَكَبِيرَةٌ إِلاَّ عَلَى الْخَاشِعِينَ

”Sök hjälp med tålamod och bönen! Det är förvisso en svår [väg] utom för de ödmjuka.”2

Bönen är besvärlig, jobbig och svår för de sjuka hjärtan, hycklarna och många syndare. Den troende känner endast av lugn, lycka och glädje med den här bönen. Hur kommer det sig? Därför att han för ett nära samtal med skapelsernas Herre när han ber. När du står framför Allâh (tabârak wa ta´âlâ) för du ett nära samtal med Honom. Det är ett väldigt stort tillfälle som Allâh har gett dig för att du skall kunna samtala med Honom.

Ser du inte att den som vill träffa en kung eller en prins behöver kämpa för att kunna göra det. I vissa fall kan han prova hela livet utan att få chansen att träffa honom. Vad gäller Allâh, så rekommenderar, motiverar och till och med ålägger Han dig att träffa Honom och ha nära samtal med Honom. Bevisar inte detta den troendes värde hos Allâh (tabârak wa ta´âlâ)? Bevisar inte detta värdet hos personen som Allâh får se fram emot den här träffen, längta efter den och glädjas över den? Se därför till att tillhöra denna fina och välsignade målgrupp som älskar den här bönen, längtar efter den, gläds över den och ber den ödmjukt för skapelsernas Herre.

1al-Bukhârî (657) och Muslim (651).

22:45