Dagens utspridda Takfîr har inget med islam att göra

Fråga: Jag sitter med vissa människor som säger att de stora lärda är otrogna eftersom de stödjer avgudadyrkarna och är deras bundsförvanter samt lär och uppfostrar ungdomarna det och framför allt efter utslagen som förbjuder sprängattentaten i otrogna länder. Hur avvisar ni detta tvivel?

Svar: Först och främst är Takfîr ingen enkel sak. Således gör Allâh (djalla wa ´alâ) Takfîr utmed egenskaper och inte på individer. Detsamma gäller de resterande domarna. Ni kan finna hur domarna i Qur’ânen tillämpas på egenskaper. Därför säger Allâh (djalla wa ´alâ):

وَمَن لَّمْ يَحْكُم بِمَا أَنزَلَ اللّهُ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْكَافِرُونَ

”De som inte dömer i enlighet med vad Allâh har uppenbarat, de är de otrogna.”1

وَمَن لَّمْ يَحْكُم بِمَا أنزَلَ اللّهُ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ

”De som inte dömer i enlighet med vad Allâh har uppenbarat begår orätt mot sig själva.”2

وَمَن لَّمْ يَحْكُم بِمَا أَنزَلَ اللّهُ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

”De som inte dömer i enlighet med vad Allâh har uppenbarat är trotsiga syndare.”3

فَلاَ وَرَبِّكَ لاَ يُؤْمِنُونَ حَتَّىَ يُحَكِّمُوكَ فِيمَا شَجَرَ بَيْنَهُمْ ثُمَّ لاَ يَجِدُواْ فِي أَنفُسِهِمْ حَرَجًا مِّمَّا قَضَيْتَ وَيُسَلِّمُواْ تَسْلِيمًا

”Nej, vid din Herre! De är inte [sanna] troende förrän de sätter dig som domare att döma mellan sig i alla sina tvister och därefter inte i sitt inre har någon invändning mot dina beslut utan underkastar sig dem helt och fullt.”4

Takfîr är alltså ingen enkel fråga. När en person hör talas om Takfîr på en individ och att det hör till Ahl-us-Sunnah wal-Djamâ´ahs principer, skall han veta att det inte är tillåtet att göra Takfîr på en individ. Det är dock okej att göra det utmed egenskaperna och säga att den som gör så och så är det och det. Takfîr på en individ är alltså inte tillåtet. Den utspridda Takfîr som finns i dag har i själva verket ingenting med islam att göra.

15:44

25:45

35:47

44:65