Då läses åkallan om rätt val (الإستخارة)

Imâm Muhammad bin Sâlih bin ´Uthaymîn (d. 1421)

Liqâ’ al-Bâb al-Maftûh (33 B)

Fråga: Läses åkallan om rätt val (الإستخارة) i Sudjûd eller efter bönen?

Svar: Åkallan om rätt val (الإستخارة) läses efter Taslîm efter två Raka´ât. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Om någon av er vill göra något ska han be två Raka´ât utöver den obligatoriska bönen och säga:

اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْتَخيرُكَ بِعِلْمِكَ وأَسْتَقْدِرُكَ بقدرَتِكَ وأَسْأَلُكَ منْ فَضْلِكَ الْعَظِيمِ فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلاَ أَقْدِرُ وَتَعْلَمُ وَلاَ أَعْلَمُ وَأَنْتَ عَلاَّمُ الْغُيُوبِ اللهُمَّ إِنْ كُنتَ تَعلم أَنَّ هذَا الأَمْرَ خيرٌ لِي في دِيني وَمَعَاشي وَعاقِبة أَمْرِي وَعَاجِلِهِ وَآجِلِهِ فاقْدُرْهُ لِي وَيَسِّرْهُ لي ثمَّ بَارِكْ لي فيهِ وَإِنْ كُنْتَ تَعْلَم أَنَّ هَذا الأَمْرَ شَرٌّ لِي في دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي وَعَاجِلِهِ وَآجِلِهِ فاصْرِفْهُ عَنِّي واصرفْنِي عَنْهُ واقْدُرْ لِيَ الْخَيْرَ حَيْثُ كانَ ثم رضِّنِي بهِ

Allâh! Jag ber Dig om vägledning via Din kunskap och jag ber Dig om förmåga via Din förmåga. Jag ber Dig om Din väldiga favör. Du förmår och jag förmår inte. Du vet och jag vet inte. Du har kunskap om det dolda. Allâh! Om Du vet att detta – och så nämns ändamålet – är bra för min religion, mitt liv och mitt slut i de båda liven, får Du låta det ske för mig, underlätta det för mig och välsigna mig i det. Och om Du vet att detta är dåligt får min religion, mitt liv och mitt slut i de båda liven, får Du avvärja det från mig, avvärja mig från det, ge mig det goda var det än är och sedan låta mig behagas av det.”1

1al-Bukhârî.