Då kastar du innovatören som en kärna

Imâm Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî (d. 1420)

Silsilat-ul-Hudâ wan-Nûr (889)

Fråga: När dessa människor anammade Salafiyyah visste de att varje kontrovers ska refereras till Qur’ânen och Sunnah. Numera står de bakom märkliga prövningar. När vi kallar dem till referens till Qur’ânen och Sunnah, vägrar de. Vi ser inga goda resultat från deras sida, de snarare vidhåller att skapa problem och kaos. Är det tillåtet att bojkotta dem?

Svar: Det beror på grunden till bojkott. Det är allom bekant att bojkott är en bekräftad faktor i föreskriften. Dock är bojkotten en form av föreskriven politik. Det innebär att den som tänker tillämpa den måste vara lärd och vis. Allâh (´azza wa djall) sade:

يُؤتِي الْحِكْمَةَ مَن يَشَاء وَمَن يُؤْتَ الْحِكْمَةَ فَقَدْ أُوتِيَ خَيْرًا كَثِيرًا وَمَا يَذَّكَّرُ إِلاَّ أُوْلُواْ الأَلْبَابِ

Han skänker visdom åt den Han vill, och den som har fått visdom har fått den dyrbaraste gåva. Men ingen ägnar detta eftertanke utom de som har förstånd.”1

Ibland är det nyttigt att bojkotta, ibland är det onyttigt att bojkotta. Ofta blir jag frågad om man ska bojkotta sin broder eller vän som inte ber efter upprepade råd. Jag ger samma svar, men dess detaljering går tillbaka till frågeställarens kunskap och visdom. Om du anar starkt att bojkotten kommer att avskräcka honom, ska du bojkotta honom. Och om du tror att din bojkott resulterar med att han hamnar än längre bort från dig och din vägledning och din riktighet, bör du inte bojkotta honom. Som relevant exempel kan jag nämna ett syriskt ordspråk om en person som hade ångrat sig för att inte ha bett varefter han gick till moskén för att be. När han väl kom fram till moskén såg han att den var stängd och sade:

”Du är stängd och jag slutar.”

Många av dessa avvikande människor önskar att de aldrig såg de rättfärdigas ansikten. Med andra ord medför bojkott av dem ingen seger. Tvärtom måste man ha kontakt med dem och behandla dem vänligt så gott det går till dess att vi tappar hoppet om dem. När vi ser att det är förgäves, kastar vi bort dem som kärnor.

12:269