Då imamen går upp till femte Rak´ah

Vid ett tillfälle bad han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) Dhuhr fem Raka´ât. Efter bönen undrade följeslagarna om antalet Raka´ât hade adderats, något han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) dementerade. När de sade att han hade bett fem Raka´ât, gjorde han två Sudjûd på grund av glömska. Därefter sade han:

Jag är likt er ingenting annat än en människa. Jag glömmer precis som ni glömmer. Om jag glömmer, skall ni påminna mig.”

Profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) följeslagare följe honom i det tillägget. De visste hela tiden att Dhuhr är fyra Raka´ât. Sålunda frågade de:

Allâhs sändebud! Har bönen utökats?” Han svarade:Nej. Hur så?” Han sade: ”Du bad fem.” Följaktligen gjorde han två Sudjûd på grund av glömska och sade:

Jag är likt er ingenting annat än en människa. Jag glömmer precis som ni glömmer. Om jag glömmer, skall ni påminna mig.”

Den hadîthen avvisar den kända hadîthen som Mâlik rapporterar i ”al-Muwatta’” utan berättarkedja:

”Jag orsakas att glömma för att föreskriva.”

Hadîthen är grundlös sett till berättarkedja och falsk sett till innebörd. Ty hadîthen hos al-Bukhârî och Muslim klargör att skälet bakom den femte Rak´ah var hans (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) mänskliga natur:

Jag är likt er ingenting annat än en människa. Jag glömmer precis som ni glömmer. Om jag glömmer, skall ni påminna mig.”

Poängen ligger i att hans (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) följeslagare följde honom i tillägget. Ett sådant avsiktligt tillägg annullerar bönen. Då han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) gjorde det utav glömska, kompenserade han det med två Sudjûd på grund av glömskan. Från denna hadîth mottar vi en dom som vi kan implementera på liknande fall idag. De sker titt som tätt då jag ofta blir frågad om vad man gör när imamen går upp i femte Rak´ah. Jag säger då att han måste följas.