Då blir det förbjudet för slaktaren att avlägsna något från kroppen

Fråga: Får vallfärdaren klippa något kroppshår eller naglar under de tio första dagarna i Dhûl-Hidjdjah? Personen är i ar-Riyâdh och vill vallfärda. Vi har hört att den som skall slakta Udhhiyah får inte klippa något hår.

Svar: Efter att Dhûl-Hidjdjah har infallit får den som avser att slakta Udhhiyah inte ta bort något av kroppshår eller naglar till dess att han har slaktat. När nymånen syns och månaden infaller blir det förbjudet för alla som avser att slakta Udhhiyah att ta bort något av sina hår, naglar eller hud. Detta gäller både män och kvinnor och berör allt hår som mustasch, könshår och hår i armhålorna. Domen gäller personen som vill slakta Udhhiyah för sig själv, sin familj och sina föräldrar. Denne får inte ta bort något från sin kropp till dess att han har slaktat. Det får däremot vikarien göra. Den vikarierande slaktaren som slaktar för någon annan får ta bort kroppshår och naglar. Han anses inte vara slaktaren. Det är personen som slaktar med sina egna pengar för sig själv, sina föräldrar och sin familj som inte får ta bort hår, naglar eller hud från att Dhûl-Hidjdjah infaller till dess att han har slaktat. Sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”När de tio dagarna har trätt in och man har ett offer man avser att offra, så skall man varken klippa något av sitt hår, sina naglar eller sin hud.”

Det är bara det han inte får göra till dess att han har slaktat. Annars får han parfymera sig, vara intim med sin maka och unna sig det lovliga.

Fråga: Är det inte så att vallfärdaren bör vara ren, avlägsna vissa hår och klippa naglarna?

Svar: Det är harmlöst om han inte tänker slakta Udhhiyah och inte heller befinner sig i ihrâm. Slakten i vallfärden (Hady) är inte Udhhiyah. Men om han avser att både slakta Udhhiyah och Hady så får han inte ta bort något från kroppen från och med att Dhûl-Hidjdjah infaller till dess att han har slaktat. Slakten i Tamattu´ och Qirân förbjuder för övrigt inget sådant; den är inte Udhhiyah.