Bruten förlovning för att kvinnan vill arbeta med vård

Publicerad: 2011-11-28
Talare: ´Allâmah ´Abdul-´Azîz bin ´Abdillâh Âl ash-Shaykh
Referens: https://z-salafi.com/v2/action?s_menu=23&idFatwa=128

 

Fråga: Jag har friat till en kvinna som studerar vårdprogrammet vid ett universitet. Jag satte som villkor att hon inte skulle arbeta där män blandas med kvinnor, vilket det finns onormalt mycket av i våra sjukhus. Jag är svartsjuk. Först gick hon med på det. Sedan ångrade hon sig och sade att hon visst skulle arbeta. Till följd därav upphävdes förlovningen. Jag var arg och förnedrade henne. Vissa menade att jag har varit orättvis mot henne och sade:

”Har hon studerat för att sitta hemma? Vem skall ge din moder, syster och fru vård om du är svartsjuk? Skall män ge dem vård?”

Har jag varit orättvis och hur skall jag sona för att ha förnedrat henne? Är det orättvist att ha svartsjuka?

Svar: Det är korrekt att vara svartsjuk. Det hör till Allahs religion att ha vaksamhet för hedern.

Att en kvinna arbetar inom vården med bara kvinnor är något som vi välkomnar. Vi hoppas att Allah låter det finnas muslimska, kvinnliga läkare. Det är bra att det finns kvinnor som gör bra ifrån sig på arbetet som präglas av en kvinnomiljö. Det som en muslim fördömer är att kvinnor blandas med män och att hjärtat inte känner av någon synd. Att det finns många kvinnor på sjukhusen och vid universiteten som är specifika för kvinnor är bara bra.

Fråga: Vad råder ni honom? Skall han återvända till henne?

Svar: Låt honom återvända till henne om hon endast kommer att arbeta med kvinnor. Ingen skada är skedd.