Bönhörs föräldrarnas bön mot barnen?

Fråga: Bönhörs föräldrarnas bön mot barnet om den beror på att barnet vill förbättra tillståndet och föräldrarna inte förstår det?

Svar: Föräldrarnas bön är antingen orättvis eller rättvis. Om den är rättvis så finns det en stor sannolikhet att den bönhörs. Och om den är orättvis på så sätt att barnet råder dem varpå de ber mot honom, så bönhör Allâh inte den bönen. Allâh (ta´âlâ) sade:

إِنَّهُ لاَ يُفْلِحُ الظَّالِمُونَ

”Det skall förvisso inte gå de orättvisa väl i händer!”1

Detsamma gäller om de förbjuder honom att gå till lektionerna i moskén eller umgås med bra människor och han gör det ändå varpå de ber mot honom; deras bön bönhörs inte därför att de är orättvisa. Allâh (ta´âlâ) sade ju:

إِنَّهُ لاَ يُفْلِحُ الظَّالِمُونَ

”Det skall förvisso inte gå de orättvisa väl i händer!”

Jag får passa på att råda vissa föräldrar nu. När de ser hur deras barn börjar följa Sunnah sätter de käppar i hjulen för det. Måhända de sårar honom och säger:

”Du har det svårt.”

Måhända modern säger exempelvis:

”Jag svär vid Allâh att jag inte skall äta av din slakt.”

Det är inte tillåtet. Det är inte tillåtet att förbjuda det påbjudna. Vem förbjuder det påbjudna?

الْمُنَافِقُونَ وَالْمُنَافِقَاتُ بَعْضُهُم مِّن بَعْضٍ يَأْمُرُونَ بِالْمُنكَرِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمَعْرُوفِ وَيَقْبِضُونَ أَيْدِيَهُمْ

”Hycklarna, männen såväl som kvinnorna, är alla skurna ur samma stycke. De anbefaller det som är orätt och förbjuder det som är rätt och de håller ett hårt grepp om penningpåsen.”2

Vissa kvinnor säger att de fruktar att barnen skall bli för hårda eller drabbas av tvångstankar. Det där vet bara Allâh:

وَمَن يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا  وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ وَمَن يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ

”Allâh visar var och en som fruktar Honom en utväg ur [alla svårigheter] och sörjer för honom på ett sätt som han inte kan förutse; och den som litar till Allâh behöver inget annat [stöd].”3

Om man ser att ens son eller dotter färdas mot det goda och lydnad gentemot Allâh så får han inte hindra dem. När vissa mödrar ser hur deras rättfärdiga döttrar fastar måndagar och torsdagar eller de Vita dagarna förbjuder de dem. De kan till och med såra dem och be mot dem. Om hon ber mot henne så skall hon veta att bönen inte bönhörs. Det är orättvist att be mot henne bara för att hon fastar något som Allâh har föreskrivit. Allâh (´azza wa djall) godtar inte orättvisan.

16:21

29:67

365:2-3