Blodet från missfall

Publicerad: 2007-07-03
Talare: Imâm ´Abdul-´Azîz bin ´Abdillâh bin Bâz
Referens: al-Fatâwâ al-Muta´allaqah bit-Tib wa Ahkâm-il-Mardhâ, sid. 285

 

Fråga: Vilken dom har en kvinnas blod om hon får missfall? Anses det vara födelseblödningar eller menstruation?

Svar: Om missfallet äger rum efter att fostret tagit form av en skapelse och det framstår som en människa, som t ex huvudet, handen eller dylikt, även om det skulle vara litet och tunt, anses blodet vara födelseblödningar (Nifâs). I detta fall skall kvinnan låta bli att förrätta bönen och fasta till dess att hon blir ren eller har sin blödning i fyrtio dagar.

Skulle hon däremot bli ren innan fyrtio dagar, skall hon bada, förrätta bönen och fasta. Dessutom blir det tillåtet för henne att ha samlag med sin make.

Och om blodet fortsätter rinna efter de fyrtio dagarna, skall hon bada, förrätta bönen och fasta. Även nu är det tillåtet för henne att ha samlag med sin make, ty detta blod har ingen betydelse. Däremot skall hon två sig inför varje bön och se till att blodet inte rinner.

Men om fostret inte har tagit formen av en människa och ingenting tyder på det, som t ex en köttbit eller endast blod, anses blodet inte ha någon betydelse. I detta fall fortsätter hon att förrätta bönen och fasta. Hon tvår sig inför varje bön och ser till att blodet inte rinner.