Betydelsen av tillgivenheten till föräldrarna

Ordet tillgivenheten, Birr, står för allt det goda.

´Abdullâh bin ´Amr sade:

”Yahyâ bin Zakariyyâ (sallâ Allâhu ´alayhimâ wa sallam) doppade benen i Jordanfloden och var fruktansvärt törstig när han sade: ”Jag svär vid Din makt. Jag kommer inte att smaka på kall dryck förrän jag vet hur Du ser på mig.” Då bad hans fader honom att äta rågbröd och dricka vatten som de hade med sig. Yahyâ åt och drack och sonade för sin ed. Till följd därav prisade Allâh (ta´âlâ) honom för att ha lytt sin fader.”

al-Hasan al-Basrî sade:

”Jag har fått reda på att profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade: ”Jag svär vid Honom i vars hand min själ är att det inte finns en människa som inte har fått idén att synda. Det enda undantaget är Yahyâ bin Zakariyyâ.”1

Titta! Det här är en rättfärdig tjänare som aldrig har syndat eller ens fått idén att synda. Allâh (ta´âlâ) sade om honom:

وَسَلَامٌ عَلَيْهِ يَوْمَ وُلِدَ وَيَوْمَ يَمُوتُ وَيَوْمَ يُبْعَثُ حَيًّا

”Fred var med honom den dag han föddes och skall vara med honom den dag han dör och den dag då han skall uppväckas från de döda.”2

Det betyder att Allâh vill skona honom under dessa tillstånd så att han inte trotsar Honom i detta liv eller råkar ut för något ont i nästa liv. Allâh (ta´âlâ) beskrev honom som tillgiven till sina föräldrar. När han bröt sin ed om att inte dricka vatten vid törst och åt och drack och sonade, beskrev Allâh honom som tillgiven. Denna vers bevisar att det är obligatoriskt att lyda föräldrarna i det som inte är olydnad mot Allâh. Han hade varit olydig om han inte hade brutit eden.

´Abdullâh bin Wâqid sade:

”Du finner inte ett olydigt barn utan att det också är en eländig tyrann.”

Därpå läste han:

وَبَرًّا بِوَالِدَتِي وَلَمْ يَجْعَلْنِي جَبَّارًا شَقِيًّا

”Och att älska min moder och visa henne aktning – och Han har inte gjort mig till en eländig tyrann.”3

1Ahmad (1/301).

219:15

319:32