Betydelsen av hopslagna böner

Fråga: Förra fredagen började det regna i Riyâdh. Vi bad Maghrib och efter bönen gick imamen för att sedan komma tillbaka och påbörja ´Ishâ’. Han ville slå ihop bönerna, vilket vi också gjorde. Vad är domen för denna hopslagning?

Svar: Enligt de flesta lärda måste två hopslagna böner bes direkt efter varandra. Dock påverkas inte hopslagningen av en snabb tvagning eller kort sittpaus.

Andra lärda säger att ett avbräck i hopslagning av böner är harmlöst. Med andra ord är det till och med tillåtet att be en bön i början av bönetiden och en annan bön i slutet av samma bönetid.

Den andra åsikten valdes av Shaykh-ul-Islâm Ibn Taymiyyah (rahimahullâh). Han menade att hopslagning av böner betyder inte att de bes direkt efter varandra, utan att två böner bes under en och samma bönetid. När det är skäligt att slå ihop två böner, som vid resa, regn eller sjukdom, kan du be en bön i början av dess tid och en annan i slutet av dess tid. Han (rahimahullâh) anser alltså att hopslagningen gäller två tider och inte två böner.

Utmed det är det harmlöst att imamen gick ut ur moskén, såg regnet falla och gick tillbaka till moskén för att slå ihop bönerna, fastän han insåg det efter bönen. Åsikten som säger att hopslagning av två böner kräver avsikt för det innan den första bönen påbörjas är svag. Den korrekta åsikten är att en sådan avsikt är inget krav. Om det börjar regna efter Maghrib så får han slå ihop bönerna.