Betydelsen av att vara för hård

Sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) brukade råda sina följeslagare att vara vänliga, mjuka och visa. Han rådde dem att underlätta det för människorna:

”Underlätta och försvåra inte. Ge glada budskap och avskräck inte.”

Var inte för hårda. Det skrämmer iväg människorna. Försvåra det inte för människorna. Sätt inte käppar i hjulet för människornas liv. Försvåra inte deras dyrkan för dem.

Vissa människor är för hårda i frågor som berör bönen, reningen och annat och kommer med saker och ting som Allâh inte har sänt något bevis för. Han skadar bara sig själv och andra. Han är för hård i sitt kall. Han tillämpar strävhet, våld och dylikt. Det skrämmer iväg människorna från Allâhs religion. Därför sade Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam):

”Människor! Bland er finns det de som avskräcker!”

Hur då? Med strävhet och hårdhet. Var vis, mjuk och vänlig. Du kommer att se hur människorna vänder sig till ditt kall – om Allâh vill. Om du däremot avskräcker andra kommer de bara att lämna dig och ditt kall och börja hata dig. De kanske anser att du har rätt, men på grund av ditt uppförande lämnar de ditt kall. Det finns människor som jagar iväg andra med sina dåliga karaktärer och bemötanden. Jag varnar er för strävheten sinsemellan och med andra människor och när ni förkunnar Allâhs religion:

وَلَا تَسْتَوِي الْحَسَنَةُ وَلَا السَّيِّئَةُ ادْفَعْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ فَإِذَا الَّذِي بَيْنَكَ وَبَيْنَهُ عَدَاوَةٌ كَأَنَّهُ وَلِيٌّ حَمِيمٌ وَمَا يُلَقَّاهَا إِلَّا الَّذِينَ صَبَرُوا وَمَا يُلَقَّاهَا إِلَّا ذُو حَظٍّ عَظِيمٍ

”Den goda handlingen och den dåliga handlingen kan inte ställas sida vid sida. Jaga bort [den dåliga handlingen] med en bättre – den som var din fiende kan bli din nära vän! Men ingen annan än den som bär [oförrätter] med tålamod finner [styrka] att handla så; bara den lyckligast lottade finner [sådan styrka].”1

141:34-35