Besatt av en ängel

Imâm Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî (d. 1420)

Silsilat-ul-Hudâ wan-Nûr (890)

Ni har hört hur en kvinna hävdar att efter att hon hade blivit besatt av djinner som sedermera lämnade henne, blev hon besatt av änglar. Ni vet ju att Allâh säger om dem:

لَا يَعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ

De brister aldrig i lydnad för Allâh, vad Han än befaller dem, och som utför allt som åläggs dem.”1

De som förr brukade påstå att de var besatta av djinner påstår numera att de är besatta av änglar. Samtidigt konkretiserar Qur’ânen:

لَا يَعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ

De brister aldrig i lydnad för Allâh, vad Han än befaller dem, och som utför allt som åläggs dem.”

Till änglarnas fullkomlighet hör detta fullkomliga drag som får den lärde att fastslå att om det verkligen hade varit möjligt för änglar att gå in i människor, skulle det varit omöjligt för dem att besitta just denna kvinna som går emot Qur’ânens konkretisering:

يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ قُل لِّأَزْوَاجِكَ وَبَنَاتِكَ وَنِسَاء الْمُؤْمِنِينَ يُدْنِينَ عَلَيْهِنَّ مِن جَلَابِيبِهِنَّ ذَلِكَ أَدْنَى أَن يُعْرَفْنَ فَلَا يُؤْذَيْنَ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَّحِيمًا

Profet! Säg till dina hustrur och dina döttrar – och till troendes kvinnor – att de noga sveper om sig sina ytterplagg; på så sätt blir de lättare igenkända och undgår att bli ofredade. Allâh är ständigt förlåtande, barmhärtig.”2

Denna kvinna bär inget ytterplagg, hon är iklädd en själ som självklart kommer att blotta något av hennes hår, hals och så vidare. Efter att den ädle följeslagaren ´Imrân bin Husayn (radhiya Allâhu ´anh) hade behandlat sig med bränning sade han:

Vi har varken lyckats eller räddats och därtill har änglarnas röst upphört.”

Han hade inte begått någon synd. Visserligen sade sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) att bränning tillhör de nyttigare botemedlen, men han sade också:

Jag förmenar mitt samfund bränning.”

Å ena sidan är bränning ett av de nyttigaste botemedlen, å andra sidan är bränning förmenad. Efter att ´Imrân bin Husayn hade behandlats med bränning slutade änglarna hälsa till honom. Hur kan vi då få för oss att en kvinna, som inte alls är lika rättfärdig som ´Imrân bin Husayn, har en ängel i sig? Faktum är att hennes yttre går klart emot Qur’ânen. Självklart är det en djävul som intalar henne att han är en ängel.

166:6

233:59