Bemöt lögn med sanning

´Allâmah Rabî´ bin Hâdî al-Madkhalî

al-Idjâbât al-Djaliyyah ´an-il-Qadâyâ al-Manhadjiyyah, sid. 140-142

Jag råder mig själv och mina muslimska bröder överallt, framför allt dem som associerar sig med Salafs sanna metodik, att frukta Allâh och vara uppriktiga gentemot Honom i varje tal, handling och ståndpunkt.

Just idag har prövningar intensifierats. De onda har än fler tillgångar till sitt förfogande. Deras stöttesten i denna prövningar, och framför allt när de ska bestrida Salafs metodik, är lögn och rykten. Vårt enda sätt att bekämpa allt sådant är fasthållning vid Allâh och ärlighet i alla tal och handlingar. För att bekämpa denna prövning och alla lögner som den frambringar använder vi oss av sanning och ärlighet. Vi tillåter inte lögn under några som helst omständigheter, varken stora eller små. Inte ens där föreskriften tillåter lögn finner vi det lätt att ljuga. Därför råder jag er, bröder, att vara ärliga och vidhålla ärlighet hur stora lögnare våra motståndare än är. Den som fruktar Allâh finner en utväg.

Låt oss frukta Allâh och tala sanning. Dessa människor ska inte få någon av oss att ljuga. Till sist kommer dessa lögner och rykten att – om Allâh vill – rinna ut i sanden:

فَأَمَّا الزَّبَدُ فَيَذْهَبُ جُفَاء وَأَمَّا مَا يَنفَعُ النَّاسَ فَيَمْكُثُ فِي الأَرْضِ

”Så beskriver Allâh sanningen och lögnen: slammet och slaggen stöts bort och försvinner, men det som är till människornas nytta blir kvar på jorden.”1

Profeterna är våra förebilder. Deras fiender ljög och hittade på om dem, men profeterna fortsatte att vidhålla sanningen och kalla till den ärligt och med bevis och belägg. Det som gagnar detta samfund bäst och låter det krossa all osanning är kunskap och ärlighet när vi kallar, förkunnar Allâhs (tabârak wa ta´âlâ) kall och bemöter dessa lögner och rykten. Detta finner ni – om Allâh vill – i allt som Salafiyyûn säger och skriver. Vi anser att de är ärliga. Trots det understryker vi ärlighet så att de kan vara tillsammans med de sanningsenliga, vilket vår Herre (tabârak wa ta´âlâ) befaller:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ وَكُونُواْ مَعَ الصَّادِقِينَ

”TROENDE! Frukta Allâh och håll samman med de sanningsenliga!”2

Detta är vad jag har att säga till er och råda er. Förkunna det från mig. Detta är vad vi råder. Vi hoppas att Allâh (´azza wa djall) vägleder våra motståndare till sanningen och riktigheten. Och om det inte skulle ske, så har vi i alla fall vår lit till Allâh (tabârak wa ta´âlâ), vår gång på profeternas och deras arvingars väg och fortsatta fasthållning vid sanningen och ärligheten mot motståndaren och förkunnelse av detta kall.

Må Allâh hylla och freda vår profet Muhammad och hans följeslagare.

113:17

29:119