Belöning för oavsiktlig handling

Fråga: Belönas man för oavsiktliga handlingar? Jag syftar på exempelvis bortröjning av skadligheter på vägen, handskakning, användning av Siwâk och medverkan på lektioner utan hopp om belöning från Allâh (ta´âlâ).

Svar: Goda handlingar består av två sorter:

1 – De som inte gagnar andra. Den som gör en sådan handling avsiktligt belönas ehuru han gör den bara för pliktens skull och tänker inte alls på belöning.

2 – De som även gagnar andra. Här belönas man för andras nytta fastän man inte avsåg det i samband med handlingen. Därefter berättade profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) att den som planterar en växt som djur äter av och dylikt, belönas för den trots att han kanske inte alls avsåg något sådant. Men i och med att andra gagnas av det så belönas han för det. Det bevisas av Hans (ta´âlâ) ord:

لاَّ خَيْرَ فِي كَثِيرٍ مِّن نَّجْوَاهُمْ إِلاَّ مَنْ أَمَرَ بِصَدَقَةٍ أَوْ مَعْرُوفٍ أَوْ إِصْلاَحٍ بَيْنَ النَّاسِ

”HEMLIGA överläggningar medför sällan något gott, om inte deras syfte är välgörenhet eller ett annat vällovligt och nyttigt företag eller att få till stånd förlikning mellan människor…”

Handlingen är god om än utan hopp om belöning. Därefter sade Han:

وَمَن يَفْعَلْ ذَلِكَ ابْتَغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ فَسَوْفَ نُؤْتِيهِ أَجْرًا عَظِيمًا

”… den som verkar för sådana ändamål för att vinna Allâhs välbehag skall Vi skänka en riklig belöning.”1

Så lyder belöningen för den som gör mer än bara gott. Bortröjning av skadligheter från vägen gagnar även andra varför dess utövare belönas ehuru han inte avser något.

14:114