Belönas den försenade för begravningståget?

Fråga: Om man försenar sig till begravningståget på grund av folkmassa, frivillig bön, obligatorisk bön eller någon annan orsak och följaktligen inte följer med begravningståget samtidigt som man hinner be begravningsbönen innan begravningen – anses man ha följt med begravningståget och får man dess belöning?

Svar: Den som är sen på grund av frivillig bön och missar begravningståget belönas inte för begravningståget. Han kan skjuta upp på den frivilliga bönen och be den efter begravningen.

Den som är sen på grund av ett skäl liksom folkmassa och obligatorisk bön och har kommit för att följa med begravningståget belönas tillsynes. Ty han har avsett och gjort vad han kan. Den som avser och gör så gott han kan får full belöning. Allâh (ta´âlâ) sade:

وَمَن يُهَاجِرْ فِي سَبِيلِ اللّهِ يَجِدْ فِي الأَرْضِ مُرَاغَمًا كَثِيرًا وَسَعَةً وَمَن يَخْرُجْ مِن بَيْتِهِ مُهَاجِرًا إِلَى اللّهِ وَرَسُولِهِ ثُمَّ يُدْرِكْهُ الْمَوْتُ فَقَدْ وَقَعَ أَجْرُهُ عَلى اللّهِ وَكَانَ اللّهُ غَفُورًا رَّحِيمًا

”Och den som utvandrar för Allâhs sak skall på sin färd finna många vägar [till en säker tillflykt] och han kommer att få rika tillfällen [att sörja för sitt uppehälle]. Och den som överger sitt land för att tjäna Allâh och följa Hans Sändebud men överraskas av döden [innan han når fram], på honom väntar belöningen hos Allâh – Han är ständigt förlåtande, barmhärtig.”1

14:100