Beblandning vid nödfall

Fråga: När vissa lekmän fördöms för beblandning mellan de båda könen eller handskakning med kvinnliga släktingar som inte är mahârim, motargumenterar de på följande sätt:

”Om min grannfru är sjuk och mannen är borta och hon har ingen annan mahram – skall jag låta henne vara och inte ta henne till läkaren?”

Svar: Tvivelsutan är det otillåtet att blandas och skaka hand med kvinnor som inte är ens mahârim. Det är än värre att vara i enrum med en sådan kvinna. Men vid nödfall varierar domarna. Allâh (ta´âlâ) sade:

وَمَا لَكُمْ أَلاَّ تَأْكُلُواْ مِمَّا ذُكِرَ اسْمُ اللّهِ عَلَيْهِ وَقَدْ فَصَّلَ لَكُم مَّا حَرَّمَ عَلَيْكُمْ إِلاَّ مَا اضْطُرِرْتُمْ إِلَيْهِ

”Varför skulle ni inte äta det som Allâhs namn har uttalats över, sedan ni fått klart besked om vad Han förbjudit annat än i ett nödläge?”1

Om min grannfru är tvungen att jag talar med henne och komma in till henne för att ta henne till läkaren och dylikt, så är det harmlöst så länge det inte är prövande. Man får även ta hjälp av sin eventuella hustru så att enrum upphör.

16:119