Bästa varningen för Ahl-ul-Bid´ah

Fråga: Är det tillåtet att varna för Ahl-ul-Bid´a som sprider innovationer och tvivel med avskräckande öknamn som ”rabiessmittade hund” eller ”Eldens hund” om han kallar till Khawâridjs innovation eller ”åsna som bär en last av heliga böcker” om han har fått reda på sanningen och lämnat den? Vad är det bästa i frågan?

Svar: Det bästa i frågan är att klargöra personens tillstånd och att han är avvikande, vilsen och vilseledande. Det räcker om Allâh vill. Jag menar att det bästa är att klargöra personens tillstånd och att han är vilsen, vilseledande och avvikande som för muslimerna bakom ljuset. Så bör det vara. Det är bättre att sådana uttryck undviks.

Vi låter bli att göra Takfîr på många Hizbiyyûn, men vad berör den som är otrogen så säger Allâh:

إِنَّ شَرَّ الدَّوَابَّ عِندَ اللّهِ الصُّمُّ الْبُكْمُ الَّذِينَ لاَ يَعْقِلُونَ وَلَوْ عَلِمَ اللّهُ فِيهِمْ خَيْرًا لَّأسْمَعَهُمْ وَلَوْ أَسْمَعَهُمْ لَتَوَلَّواْ وَّهُم مُّعْرِضُونَ

”Dessa döva och stumma, som inte använder sitt förstånd, är inför Allâh de uslaste av alla skapade varelser. Om Allâh hade funnit något gott hos dem skulle Han helt säkert ha förmått dem att lyssna; men även om Han hade förmått dem att lyssna, skulle de säkert ha dragit sig undan av ren halsstarrighet.”1

إِنْ هُمْ إِلَّا كَالْأَنْعَامِ بَلْ هُمْ أَضَلُّ سَبِيلًا

”Men de är inte bättre än kreatur, nej, de har ännu oklarare begrepp om vägen [än kreatur]!”2

Den som är otrogen är så till skillnad ifrån den som inte är det. Det skall klargöras att han är vilsen och vilseledande som för andra bakom ljuset.

18:22-23

225:44