Barnets förhållande till den syndige fadern

Fråga: Min fader gör saker och ting som går emot Sharî´ah och dess etiketter. Hur skall jag förhålla mig till min fader som är på detta vis?

Svar: Vi ber Allâh att Han vägleder din fader och får honom att ångra sig.

Jag råder dig att vara vänlig mot din fader och att du råder honom på ett fint sätt. Tappa inte hoppet om hans ånger. Allâh (subhânah) säger:

وَإِن جَاهَدَاكَ عَلى أَن تُشْرِكَ بِي مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ فَلَا تُطِعْهُمَا وَصَاحِبْهُمَا فِي الدُّنْيَا مَعْرُوفًا وَاتَّبِعْ سَبِيلَ مَنْ أَنَابَ إِلَيَّ ثُمَّ إِلَيَّ مَرْجِعُكُمْ فَأُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ يَا بُنَيَّ إِنَّهَا إِن تَكُ مِثْقَالَ حَبَّةٍ مِّنْ خَرْدَلٍ فَتَكُن فِي صَخْرَةٍ أَوْ فِي السَّمَاوَاتِ أَوْ فِي الْأَرْضِ يَأْتِ بِهَا اللَّهُ إِنَّ اللَّهَ لَطِيفٌ خَبِيرٌ

”Men om de vill förmå dig att sätta vid Min sida något som du står främmande för, skall du inte lyda dem. Omge dem i detta liv som sig bör [med dina ömma omsorger], och följ samma väg som de som vänder tillbaka till Mig i ånger [över sina synder]. Till Mig skall ni föras åter och Jag skall låta er veta vad era handlingar [var värda]. Käre son! Även om det [som du har gjort] väger så litet som ett senapskorn och [ligger dolt] i en klippa eller i himlarna eller i jorden, skall Allâh låta det komma i dagen. Allâh [vägar] är outgrundliga; Han genomskådar allt och är underrättad om allt.”1

Allâh (subhânah) befallde att föräldrarna skall tackas tillsammans med Allâh. Han befallde barnet att vara bra mot föräldrarna i detta liv som sig bör om de så skulle kämpa för att få honom att häda. På så sätt vet du att det är föreskrivet att du är mot din fader som sig bör och behandlar honom väl om han så skulle behandla dig dåligt. Lägg ned vikt vid att kalla honom till sanningen. Förhoppningsvis kommer Allâh att vägleda honom via dig. Du får dock inte lyda honom i synd.

Därtill råder jag dig att ta hjälp av Allâh (´azza wa djall) för hans vägledning och därefter dina släktingar bland dina farbröder och andra som han värdesätter och respekterar. Förhoppningsvis tar han emot deras råd.

Vi ber Allâh att Han vägleder oss, dig och honom och får oss att ångra oss ärligt inför Honom. Han är säkerligen hörande och nära.

131:15-16