Bara så lämnas islam

´Allâmah Muhammad bin ´Abdil-´Azîz bin Mâni´ (d. 1385)
Hâshiyah ´alâ al-´Aqîdah at-Tahâwiyyah, sid. 59

Abû Dja´far at-Tahâwî (rahimahullâh) sade:

89 – Slaven lämnar inte tron så länge han inte förnekar det som fört in honom i den1.

FÖRKLARING

Detta är en avvisning av Khawâridj och Mu´tazilah som anser att stora syndare utesluts ur tron.

1Imâm Ibn Bâz (rahimahullâh) sade:

”Den begränsningen kan diskuteras. En hädare konverterar inte till islam om han inte uttalar trosbekännelserna. När han uttalar trosbekännelserna konverterar han till islam genom att ångra sig för sin tidigare otro. Enligt de lärde är det möjligt att avfalla från islam på många andra sätt än bara förnekelse. Ett sätt är förtal av islam eller profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och narr av Allâh, Hans sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam), Hans skrift eller något av Hans föreskrift. Han (subhânah) sade:

وَلَئِن سَأَلْتَهُمْ لَيَقُولُنَّ إِنَّمَا كُنَّا نَخُوضُ وَنَلْعَبُ قُلْ أَبِاللّهِ وَآيَاتِهِ وَرَسُولِهِ كُنتُمْ تَسْتَهْزِؤُونَ لاَ تَعْتَذِرُواْ قَدْ كَفَرْتُم بَعْدَ إِيمَانِكُمْ إِن نَّعْفُ عَن طَآئِفَةٍ مِّنكُمْ نُعَذِّبْ طَآئِفَةً بِأَنَّهُمْ كَانُواْ مُجْرِمِينَ

”Om du frågade dem skulle de säkert svara: ”Vi bara skämtade.” Säg: ”Då var era skämt alltså riktade mot Allâh, Hans budskap och Hans sändebud. Kom inte nu med ursäkter! Ni har hädat efter att ha trott.” Även om Vi för några av er utplånar deras synder, skall Vi straffa andra eftersom de är obotfärdiga syndare.” (9:65-66)

Ett annat är dyrkan av statyer och avgudar, åkallan till och bön om hjälp av döda. Allt sådant går emot trosbekännelsen att det inte finns någon sann gud utom Allâh. Trosbekännelsen handlar ju om att bara Allâh allena har rätt att dyrkas. Dyrkan är allt sådant som åkallan, bön om hjälp, Rukû´, Sudjûd, slakt, eder och annat. Den som ägnar någon dyrkan till någon annan än Allâh, såsom statyer, avgudar, änglar, djinner och döda människor, har avgudat med Allâh och inte efterlevt trosbekännelsen. Enligt de lärdes samstämmighet utesluter allt omnämnt dess utövare ur islam, dess bevis är allom bekanta i Qur’ânen och Sunnah och ingetdera är förnekelse. Därtill finns många andra företeelser som är otro utan att vara förnekelse.”