Bara Allâh vet vad som händer i morgon

Allâh (ta´âlâ) sade:

إِنَّ اللَّهَ عِندَهُ عِلْمُ السَّاعَةِ وَيُنَزِّلُ الْغَيْثَ وَيَعْلَمُ مَا فِي الْأَرْحَامِ وَمَا تَدْرِي نَفْسٌ مَّاذَا تَكْسِبُ غَدًا وَمَا تَدْرِي نَفْسٌ بِأَيِّ أَرْضٍ تَمُوتُ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ

”Det är Allâh som har kunskap om den Yttersta stunden; det är Han som låter regnet falla och Han som vet vad som ligger gömt i moderlivet. Men ingen vet vad han anskaffar sig i morgon, och ingen vet var på denna jord han skall dö. Allâh vet allt, är underrättad om allt.”1

Allâh (tabârak wa ta´âlâ) sade:

وَمَا تَدْرِي نَفْسٌ مَّاذَا تَكْسِبُ غَدًا

”Men ingen vet vad han anskaffar sig i morgon.”

Han sade inte att ingen vad som skall hända i morgon. Det som händer i morgon består av två typer:

1 – Något människan anskaffar sig själv.

2 – Något som endast är Allâhs handling med henne.

Det som endast är Allâhs handling med henne kan ingen känna till. Det en människa anskaffar sig själv går att uppskatta och hon kan säga att hon skall göra det ena och det andra i morgon. Dock kan hon tvivelsutan inte garantera något. Baserat på det har hon ingen kunskap om det heller.

Vad beträffar det som endast är Allâhs handling, så är det omöjligt att ha kunskap om den. Ty det hör till Allâhs öde och Allâhs öde är en skriven hemlighet. Därför sade inte Allâh (´azza wa djall) att människan inte vet vad som sker i morgon. Han sade:

وَمَا تَدْرِي نَفْسٌ مَّاذَا تَكْسِبُ غَدًا

”Men ingen vet vad han anskaffar sig i morgon.”

Om vi är okunniga om vad vi själva kommer att anskaffa oss i morgon betyder det att vi är än mer okunniga om vad Han kommer att göra med oss.

131:34