Bara Allâh känner det dolda

´Allâmah Muhammad bin ´Abdil-´Azîz bin Mâni´ (d. 1385)
Hâshiyah ´alâ al-´Aqîdah at-Tahâwiyyah, sid. 41-42

Abû Dja´far at-Tahâwî (rahimahullâh) sade:

66 – Detta är en del av vad Allâhs (ta´âlâ) troende och gudfruktiga slavar med upplysta hjärtan behöver och ett trappsteg för folk med rotad kunskap. Ty kunskaperna är två: Befintlig kunskap om skapelsen och obefintlig kunskap om skapelsen1. Att förneka den befintliga kunskapen är otro och att hävda den obefintliga kunskapen är otro. Tron fastställs först när den befintliga kunskapen accepteras och jakten på den obefintliga kunskapen utelämnas.

FÖRKLARING

Författaren syftar på allt som har tagits upp hittills och att det måste betros och efterlevas enligt föreskriften. Författaren sade:

… och ett trappsteg för folk med rotad kunskap.”

Det vill säga all kunskap som sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) har förkunnat, både det som ska bekräftas och dementeras.

Den obefintliga kunskapen är kunskap om ödet. Allâh har både avskärmat människorna från den och förbjudit dem att eftersträva den.

Den befintliga kunskapen är kunskap om föreskriftens principer och förgreningar.

Den som förnekar något som sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) har förkunnat är otrogen. Den som påstår att han äger kunskap om det dolda är också otrogen2.

1Imâm Ibn Bâz (rahimahullâh) sade:

”Författaren (rahimahullâh) syftar på kunskap om det dolda. Den kunskapen har bara Allâh (´azza wa djall) tillgång till. Den människa som påstår att hon har vetskap om det dolda är otrogen. Ty Allâh (subhânah) sade:

وَعِندَهُ مَفَاتِحُ الْغَيْبِ لاَ يَعْلَمُهَا إِلاَّ هُوَ وَيَعْلَمُ مَا فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ وَمَا تَسْقُطُ مِن وَرَقَةٍ إِلاَّ يَعْلَمُهَا وَلاَ حَبَّةٍ فِي ظُلُمَاتِ الأَرْضِ وَلاَ رَطْبٍ وَلاَ يَابِسٍ إِلاَّ فِي كِتَابٍ مُّبِينٍ

Han har nycklarna till det dolda; ingen känner dem utom Han. Han vet vad som finns på marken och i havet; inte ett löv faller utan Hans vetskap och varken fröet, i jordens mörker, eller det gröna eller det som vissnat, saknas i en öppen bok.” (6:59)

قُل لَّا يَعْلَمُ مَن فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ الْغَيْبَ إِلَّا اللَّهُ

Säg: ”Ingen i himlarna eller på jorden har kunskap om det dolda frånsett Allâh.” (27:65)

Också profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Nycklarna till det dolda är fem och ingen känner dem utom Allâh.” Därefter läste han upp:

إِنَّ اللَّهَ عِندَهُ عِلْمُ السَّاعَةِ وَيُنَزِّلُ الْغَيْثَ وَيَعْلَمُ مَا فِي الْأَرْحَامِ وَمَا تَدْرِي نَفْسٌ مَّاذَا تَكْسِبُ غَدًا وَمَا تَدْرِي نَفْسٌ بِأَيِّ أَرْضٍ تَمُوتُ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ

Det är Allâh som har kunskap om den Yttersta stunden; det är Han som låter regnet falla och Han som vet vad som ligger gömt i moderlivet. Men ingen vet vad morgondagen bär i sitt sköte, och ingen vet var på denna jord han skall dö. Allâh vet allt, är underrättad om allt.” (31:34)

Det finns många autentiska hadîther i ämnet och de bevisar att inte ens profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam), som var den bästa skapelsen och sändebudens ledare, visste det dolda. Att ingen annan heller känner det dolda är inte mindre omöjligt. Det enda han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) visste var det Allâh (subhânah) hade underrättat honom. Då lögnarna ljugit om ´Â’ishah (radhiya Allâhu ´anhâ) visste han inte att hon var oskyldig förrän det uppenbarats för honom. Och när hon tappade bort sitt smycke på en resa och resekamraterna började leta efter det, visste han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) inte var det låg förrän de reste kamelen och såg att smycket hade legat under den. Många bevis i Qur’ânen och Sunnah bevisar detta och lov ske Allâh.

2Sharh al-´Aqîdah at-Tahâwiyyah (1/320-321) av Ibn Abîl-´Izz al-Hanafî.