Banktjänstemannens inkomst efter ångern

Fråga: Jag har jobbat i en bank som handlar med ränta och fått min inkomst därifrån. Hur skall jag ångra mig ärligt med tanke på att jag har lämnat det förbjudna arbetet och börjat arbeta med ett lovligt arbete?

Svar: Jag hoppas att hans ånger stryker hans tidigare handlingar. Allâh (ta´âlâ) sade:

فَمَن جَاءهُ مَوْعِظَةٌ مِّن رَّبِّهِ فَانتَهَىَ فَلَهُ مَا سَلَفَ وَأَمْرُهُ إِلَى اللّهِ

”Den som efter att ha fått kunskap om Allâhs allvarliga varning upphör att bedriva ocker får behålla vad han dessförinnan vunnit, men Allâh skall fälla den slutliga domen över honom.”1

Allâh har alltså tillåtit för honom hans tidigare inkomst. Men om det handlar om en ränta som han fortfarande inte har tagit emot, skall han inte göra det heller om han har ångrat sig. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Räntan från den hedniska tiden är upphävd och den första av våra räntor som jag upphäver är ´Abbâs bin ´Abdil-Muttalibs ränta.”

Om han redan har tagit emot den skall han inte spendera den på sig själv. Han får skänka bort den i välgörenhet för att bli av med den.

12:275