Båda min Herres händer är högra

Fråga: Hur kombinerar vi Ibn ´Umars hadîth om att Allâh skall vika jordarna i Sin vänstra hand och hadîthen som också rapporteras av al-Bukhârî och Muslim och säger att båda Allâhs händer är högra?

Svar: Allâh (´azza wa djall) har beskrivit Sig själv med två händer. Det är obligatoriskt att tro på det. En är höger och en är vänster. I en annan autentisk hadîth sade profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam):

”Båda min Herres händer är högra.”1

Det finns ingen problematik mellan den här hadîthen och den tidigare. Den andra hadîthen rentav understryker principen i Qur’ânen, nämligen Allâhs (ta´âlâ) ord:

لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ وَهُوَ السَّمِيعُ البَصِيرُ

”Ingenting är som Han – Han som hör allt, ser allt.”2

Trots att Allâh (tabârak wa ta´âlâ) hör och ser finns ingenting som Han. Trots att Allâh (´azza wa djall) har två händer, en höger och en vänster, så är båda min Herres händer högra tvärtemot skapelserna som inte har två högerhänder. Den här egenskapen är specifik för skapelsernas Herre. Det finns alltså ingen motsägelse så att vi skall behöva kombinera något. Det bara bekräftar ytterligare att Allâh (tabârak wa ta´âlâ) inte liknar skapelserna.

1Muslim (1827).

242:11