Awliyâ’s egenskaper och lekmännens Irdjâ’

Vilken egenskap har Awliyâ’? Allâh (´azza wa djall) sade:

أَلا إِنَّ أَوْلِيَاء اللّهِ لاَ خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلاَ هُمْ يَحْزَنُونَ الَّذِينَ آمَنُواْ وَكَانُواْ يَتَّقُونَ

”Helt visst skall de som är nära Allâh aldrig känna fruktan och ingen sorg skall tynga dem, de som tror och ständigt fruktar.”1

De som tror rätt och ärligt med sina hjärtan, sina tungor och sina kroppsdelar och har ödmjuka och underkastade hjärtan till Allâh som får dem att handla och ödmjuka sig är Allâhs Awliyâ’. När du ser att du är aktiv och angelägen i dyrkan, längtar efter Allâh, låter bli att vara lat och bekväm och ser fram emot det som finns hos Allâh, betyder det att hjärtat är väglett. Det vägledda hjärtat bidrar med kroppsdelarnas handlingar.

När du befaller lekmännen och deras jämlikar att be, be i samling, lämna olika förbud och så vidare, säger de att de vill fara i fred och att tron är i hjärtat. Detta är dessvärre Irdjâ’. Det är en Irdjâ’ som lekmännen har fallit i. Jag vet inte när de har studerat Irdjâ’. Detta är Murdji’ahs lära som säger att tron endast är bekräftelse. Det är fel. Ty om denna tro hade varit korrekt skulle den bära på frukter. Vilka frukter har denna tro?

110:62-63