Avsluta Ramadhân väl och vidhåll

Imâm ´Abdul-´Azîz bin ´Abdillâh bin Bâz (d. 1420)

Hadîth-ul-Masâ’, sid. 226-227

Se till att vara uppe och måna om alla dessa nätter. Salaf (radhiya Allâhu ´anhum) brukade måna och högakta dem allesammans. De var uppe om nätterna i dyrkan och var till och med uppklädda, parfymerade och nybadade. Det handlar om att måna om dessa väldiga nätter. Många människor är flitiga och aktiva i Ramadhân, men så fort Ramadhân är över prövas de med återfall till gamla synder. Satan tar makt över dem och återför dem till deras tidigare förstörda och avvikande tillstånd. Akta er därför för det.

Lovprisa Allâh för att Han har lett dig till vägledning och framgång och hjälpt dig att handla väl under denna månad. Akta dig för återfall till ondska efter Allâhs vägledning. Akta dig för återfalla till synder efter ånger. Fortsätt att vara seriös och aktiv med godhet, fortsätt att vara stabilt och stadgat upprättad på sanningen till dess att du träffar din Herre (´azza wa djall). Den troende vidhåller alltid sanningen. Allâh (´azza wa djall) sade till profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam):

وَاعْبُدْ رَبَّكَ حَتَّى يَأْتِيَكَ الْيَقِينُ

”… och dyrka din Herre till dess den fulla vissheten når dig.”1

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاَ تَمُوتُنَّ إِلاَّ وَأَنتُم مُّسْلِمُونَ

”Troende! Frukta Allâh så som det åligger er att frukta Honom och dö endast som muslimer!”2

إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلَائِكَةُ أَلَّا تَخَافُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنتُمْ تُوعَدُونَ

”De som säger: ”Allâh är vår Herre” och som vill följa den raka vägen, till dem stiger änglarna ned:  ”Ni skall inte känna någon fruktan och ingen sorg skall tynga er! Tag emot det glada budskapet att paradiset som ni har blivit lovade.”3

Så belönas ett upprätt tillstånd; inför döden stiger änglar ned till dem med glada budskap om paradiset och räddning från helvetet och att de aldrig mer ska känna fruktan eller sorg.  Ty de brukade göra goda handlingar och vidhålla det upprätta tillståndet.

Ni vet mycket väl att handlingar räknas efter de sista handlingarna.  Därför bör den troende ivra efter att avsluta denna väldiga månad på bästa möjliga vis i form av läsning, erinring, bön och annat. Förhoppningsvis accepterar Allâh handlarens tidigare handlingar och stadgar honom utmed sanningen i framtiden.

1 15:99

2 3:102

3 41:30