Avguderi under vallfärd

Fråga: Det finns en man som var okunnig om vissa dogmatiska frågor och slaktade bland annat för andra än Allâh. Under den här tiden vallfärdade han och en tid efter vallfärden lämnade han handlingen och ångrade sig inför Allâh (subhânahu wa ta´âlâ). Är hans vallfärd korrekt?

Svar: Den här mannen gjorde handlingar som är brister i trosläran som slakt för någon annan än Allâh. Därefter vallfärdade han i detta tillstånd. Är hans vallfärd giltig? Vi frågar om han var okunnig och trodde att handlingen var tillåten. Om han var okunnig och inte visste, är hans vallfärd korrekt. Och om han visste att det är avguderi att slakta för någon annan än Allâh, är hans vallfärd inte korrekt.

Fråga: Han visste att det var förbjudet och hade hört vissa utslag om detta. Däremot finns det en chans att han inte visste om att det utesluter en ur religionen och trodde att han skulle råka illa ut om han inte slaktade.

Svar: I detta fall är det bättre att han tar om sin vallfärd i och med att han vet att det är förbjudet. När han visste att det var förbjudet, skulle han lämnat handlingen. Vad fick honom att falla i förbud? Det är säkrast att han tar om sin vallfärd.