Avgudar utan visshet

Imâm Shams-ud-Dîn Muhammad bin Ahmad adh-Dhahabî (d. 748)

Siyar A´lâm-in-Nubalâ’ (12/206-207)

Muhammad bin Aslam sade:

Djahmiyyah påstår att Qur’ânen är skapad varför de avgudar på den punkten utan att veta om det. Ty Allâh (ta´âlâ) har klargjort att Han har ett tal. Han sade:

قَالَ يَا مُوسَى إِنِّي اصْطَفَيْتُكَ عَلَى النَّاسِ بِرِسَالاَتِي وَبِكَلاَمِي

Han sade: ”Mûsâ, Jag har utvalt dig av alla människor genom att anförtro dig Mitt budskap och låta dig höra Mitt ord.”1

وَرُسُلاً قَدْ قَصَصْنَاهُمْ عَلَيْكَ مِن قَبْلُ وَرُسُلاً لَّمْ نَقْصُصْهُمْ عَلَيْكَ وَكَلَّمَ اللّهُ مُوسَى تَكْلِيمًا

Sändebud som Vi redan har berättat för dig om och sändebud som Vi inte har berättat om – och Mûsâ som Allâh talade med ett verkligt tal.”2

فَلَمَّا أَتَاهَا نُودِي يَا مُوسَى إِنِّي أَنَا رَبُّكَ فَاخْلَعْ نَعْلَيْكَ إِنَّكَ بِالْوَادِ الْمُقَدَّسِ طُوًى وَأَنَا اخْتَرْتُكَ فَاسْتَمِعْ لِمَا يُوحَى إِنَّنِي أَنَا اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنَا فَاعْبُدْنِي وَأَقِمِ الصَّلَاةَ لِذِكْرِي

Men när han närmade sig kallade en röst på honom: ”Mûsâ! Jag är din Herre! Tag av dina sandaler; du står nämligen i den heliga dalen Tuwâ. Jag har utvalt dig; lyssna nu noga till det som skall uppenbaras. Jag är Allâh. Ingen sann gudom finns utom Jag. Dyrka Mig därför och förrätta bönen för att minnas Mig! 3

17:144

24:164

320:11