Avgudadyrkan vid templet

Hesekiel 8:5

http://www.bibeln.se/las/2k/hes

https://www.bible.com/bible/166/EZK.8.SVEN

5”Människa”, sade han till mig, ”vänd blicken mot norr.” Jag vände blicken mot norr och såg då norr om porten ett altare, och själva vredesbilden stod vid ingången. 6”Människa”, sade han till mig, ”ser du vad de gör? De vidrigheter israeliterna bedriver här är så oerhörda att jag måste lämna min helgedom. Men du skall få se ännu värre vidrigheter.”

7Han förde mig till öppningen mot förgården, och där såg jag ett hål i väggen. 8”Människa”, sade han till mig, ”bryt dig igenom väggen.” Jag bröt mig igenom väggen, och där såg jag en dörröppning. 9”Gå in och se vilka ohyggliga vidrigheter de bedriver här”, sade han. 10Jag gick in, och där såg jag alla slags avskyvärda ting, bilder av kräldjur och kreatur, och israeliternas alla avgudabilder ristade på väggarna runt omkring. 11Framför dem stod sjuttio av Israels äldste, däribland Jaasanja, Shafans son. Var och en höll ett rökelsekar i handen, och upp steg ett doftande moln av rökelse. 12”Människa”, sade han till mig, ”ser du vad Israels äldste har för sig i mörkret, var och en i sin avgudakammare? Herren ser oss inte, Herren har övergett landet, säger de.” 13Sedan sade han: ”Du skall få se dem bedriva ännu värre vidrigheter.”

14Han förde mig till öppningen i den port som vetter mot norr och leder till Herrens hus. Där satt några kvinnor och begrät Tammuz1. 15”Ser du, människa?” sade han. ”Men du skall få se vidrigheter ännu värre än dessa.”

16Han förde mig till den inre förgården till Herrens hus. Där, vid ingången till Herrens tempel, mellan förhallen och altaret, stod ungefär tjugofem män. De vände ryggen åt Herrens tempel, och med ansiktet mot öster föll de ner och tillbad solen i öster. 17”Ser du, människa?” sade han. ”Inte nog med de vidrigheter folket i Juda bedriver här, de begår också våldsdåd överallt i landet och har gång på gång väckt min vrede. Och nu sticker de vinrankan i näsan på mig! 18Jag skall gå till verket med vrede, utan förskoning, utan barmhärtighet. Hur högt de än ropar till mig skall jag inte lyssna.”