Äventyra inte kvinnorna

Fråga: Vad är domen för att kvinnan gifter sig med en man som inte ber och vice versa?

Svar: I bägge fallen är giftermålet ogiltigt och hon förblir olovlig för honom. Icke-bedjaren är ju otrogen, vilket bevisas i Qur’ânen, Sunnah och följeslagarnas (radhiya Allâhu ´anhum) uttalanden. Utifrån det får en muslimsk kvinna inte gifta sig med en man som inte ber och vice versa. Allâh (ta´âlâ) sade om de utvandrande kvinnorna:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا جَاءكُمُ الْمُؤْمِنَاتُ مُهَاجِرَاتٍ فَامْتَحِنُوهُنَّ اللَّهُ أَعْلَمُ بِإِيمَانِهِنَّ فَإِنْ عَلِمْتُمُوهُنَّ مُؤْمِنَاتٍ فَلَا تَرْجِعُوهُنَّ إِلَى الْكُفَّارِ لَا هُنَّ حِلٌّ لَّهُمْ وَلَا هُمْ يَحِلُّونَ لَهُنَّ

”Troende! När troende kvinnor som har utvandrat kommer till er, förhör dem! Ingen utom Allâh känner deras tro, men om ni har övertygat er om att de är troende, sänd då inte tillbaka dem till de otrogna; deras män har inte rätt att leva med dem och de har inte rätt att leva med sina män.”1

Om en kvinna gifter sig med en icke-bedjare, så är hon förbjuden för honom. Med andra ord måste hon undvika honom och lösgöra sig från honom på alla möjliga vis. Skulle han ångra sig och börja be måste de viga sig på nytt förutsatt att makan går med på det.

I fall de gifter sig medan mannen ber varefter han slutar be, upphävs äktenskapet. Därmed får hon inte leva vidare med honom ehuru de har barn tillsammans. I så fall tar hon hand om barnen då den otrogne fadern saknar vårdnadsrätt; hädaren får ju inte vårda en muslim. Skulle han ångra sig och börja be, återvänder hon till honom enligt de lärdes detaljering.

Jag råder mina muslimska bröder att frukta Allâh (´azza wa djall) sett till kvinnorna som de är förmyndare till. Äventyra inte kvinnorna. Numera finns det människor som gifter bort sina döttrar och andra till icke-bedjare i hopp om att dessa ska börja be i framtiden. Det är förbjudet. Framtiden är okänd. Kanske blir det tvärtom såtillvida att kvinnan börjar bagatellisera och försumma bönen.

160:10