Återvänder till Minâ för att kompensera stening

Fråga: En vallfärdare lämnade Minâ efter två nätter varefter han insåg att hans stening den 12:e var fel. Följaktligen återvände han till Minâ på natten och stenade. Upphävs hans förtida avfärd på grund av hans återvändo till Minâ?

Svar: Mannen som väljer att lämna Minâ i förtid och lämnar platsen innan solnedgång och sedan inser att hans stening var fel varpå han återvänder och kompenserar sin stening, har inte upphävt sin förtida avfärd. Han får alltså stena på natten och lämna Minâ därefter. Steningen är en kompensering och Allâh (ta´âlâ) sade:

وَاذْكُرُواْ اللّهَ فِي أَيَّامٍ مَّعْدُودَاتٍ فَمَن تَعَجَّلَ فِي يَوْمَيْنِ فَلاَ إِثْمَ عَلَيْهِ وَمَن تَأَخَّرَ فَلا إِثْمَ عَلَيْهِ لِمَنِ اتَّقَى

Och prisa Allâh under de fastställda dagarna; men den som beger sig iväg efter två dagar begår ingen synd och om någon stannar längre begår han [heller] ingen synd, om han fruktar.”1

I och med att hans stening på natten var en kompensering och inget utförande i tid, är han inte ålagd något om han kastar på natten och går därifrån.

Men om han sinkar steningen den 12:e så att natten infaller, stannar han kvar i Minâ och övernattar där för att sedermera stena den 13:e.

1 2:203