Ät och drick

al-Bukhârî sade:

215 – Khâlid bin Makhlad berättade för oss: Sulaymân berättade för oss: Yahyâ bin Sa´îd berättade för mig: Bushayr bin Yasâr underrättade mig: Suwayd bin an-Nu´mân underrättade mig och sade:

”Vi reste med Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) under Khaybar-året. När vi hade kommit fram till Sahbâ’ bad han ´Asr med oss. Därefter kallade han på maten och det enda som lades fram var gröt. Följaktligen åt vi och drack. Därefter reste han sig för att be Maghrib och sköljde munnen. Därpå bad han Maghrib med oss utan att två sig.”

Han sade:

”Följaktligen åt vi och drack.”

Här säger läkarna att det inte är bra att dricka efter maten och att man skall vänta en halvtimme innan man dricker. Ibn-ul-Qayyim nämnde hur det inte är lämpligt att dricka under måltiden, men sade trots allt att sederna lämpar sig efter naturen. Det finns ju människor som är vana vid att dricka efter varje matbit. De skadas inte av det eftersom de är vana vid det. Om man är ovan är det emellertid olämpligt att dricka under måltiden eller direkt efter måltiden. Härmed väntar man. Dock tror jag att Allâhs (ta´âlâ) ord:

كُلُوا وَاشْرَبُوا

”Ät och drick…”1

bevisar att det är tillåtet att äta och dricka samtidigt tvärtemot vad läkarna eventuellt säger. Så jag säger att du skall äta och när du blir törstig under måltiden nämner du Allâhs namn och dricker. Drick också när du är klar med maten.

De flesta människorna idag (framför allt de som äter dadlar) dricker direkt efteråt mjölk eller vatten. Skadades en person som dricker direkt efter maten? Jag tror att bevisen bevisar att det inte alls skadar. Det kanske till och med är nyttigt att äta och dricka samtidigt. Återberättaren sade ju:

”Följaktligen åt vi och drack.”

De drack tillsynes direkt efter maten.

152:19