Änkan måste undvika allt attraherande under sorgetiden

Sorgetid handlar om att änkan undviker allt attraherande och lockande av smycken, försköning, vackra kläder och annat.

Först och främst får hon inte ha på sig fina kläder. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) förbjöd henne att klä sig i infärgade kläder frånsett klädesplagget ´Asb som anses vara förringat. Poängen ligger i att hon inte har på sig fina kläder. Färgerna spelar ingen roll. Hon kan ha på sig gröna, gula, röda och bruna kläder om hon vill.

Får hon ha på sig vita kläder under sorgetiden?

De lärda säger att hon får göra det ehuru de är fina. Den korrekta åsikten är att hon inte får göra det om de är fina. Kvinnorna varierar i länderna. Hos oss på den Arabiska halvön anser kvinnorna att vita kläder är fina. I det här fallet skall hon inte ha på sig dem. I andra länder är vita kläder helt vanliga. I det här fallet får hon ha på sig dem.

För det andra får hon inte ha på sig smycken över huvud taget. Det spelar ingen roll om de sitter på hennes hand, runt hennes hals, i hennes öron, på hennes huvud, runt hennes fotleder, runt hennes mage eller någon annanstans. Det spelar inte heller någon roll om det är guld eller silver, ty det är fortfarande smycke och försköning.