Allting är relativt

al-Bukhârî sade:

16 – Kapitel om ´Asr-bönens dygd

554 – al-Humaydî berättade för oss: Marwân bin Mu´âwiyah berättade för oss: Ismâ´îl berättade för oss, från Qays, från Djarîr som sade:

”Vi var hos profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) som tittade upp mot fullmånen och sade: ”Ni kommer sannerligen att få se er Herre liksom ni ser fullmånen – inga svårigheter kommer ni att få uppleva med att se Honom. Om ni klarar av att be innan solen går upp och innan solnedgången så skall ni göra det.” Därefter läste han:

وَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ قَبْلَ طُلُوعِ الشَّمْسِ وَقَبْلَ الْغُرُوبِ

”Och lova och prisa din Herre före solens uppgång och före solnedgången.”1

Ismâ´îl sade:

”Be den och gå inte miste om den.”

Härom tvista Ahl-us-Sunnah med Ahl-ul-Bid´a. Ahl-ul-Bid´a säger att Allâh skall inte alls beskådas och att den aktuella beskådningen tar plats i hjärtat och står för övertygelse.

Ahl-us-Sunnah säger att Allâh skall visst beskådas. Vissa bland dem säger att paradisets bästa gåva är beskådningen av Allâh (´azza wa djall). Vi ber Allâh att inte beröva oss och er på den.

Ahl-ul-Bid´a dementerar som sagt beskådningen trots att Qur’ânen fastställer den klart och konkret. Hadîtherna om beskådningen är mångfaldigt återberättade. Poeten sade:

Till de mångtaliga hadîtherna hör ”Den som ljuger”

”Den som bygger en moské för Allâhs sak och räknar med belöning”

Beskådningen, Medlingen och Dammen

Strykningen ovanpå läderstrumporna med flera2

Han (subhânahu wa ta´âlâ) skall alltså beskådas på riktigt.

Om någon undrar hur beskådningen är möjlig när Allâh sade:

وَلَمَّا جَاء مُوسَى لِمِيقَاتِنَا وَكَلَّمَهُ رَبُّهُ قَالَ رَبِّ أَرِنِي أَنظُرْ إِلَيْكَ قَالَ لَن تَرَانِي وَلَكِنِ انظُرْ إِلَى الْجَبَلِ فَإِنِ اسْتَقَرَّ مَكَانَهُ فَسَوْفَ تَرَانِي فَلَمَّا تَجَلَّى رَبُّهُ لِلْجَبَلِ جَعَلَهُ دَكًّا وَخَرَّ موسَى صَعِقًا

Och när Mûsâ kom till det möte Vi hade utsatt och hans Herre talade till honom, sade han: ”Herre, visa Dig för mig, så att jag får se Dig!” Han sade: ”Du skall inte se Mig; men se på berget – om det står kvar stadigt där det står, skall du få se Mig.” Och då hans Herre visade Sig för berget krossades det till en grushög och Mûsâ föll medvetslös till marken.”3,

så är svaret att tillstånden i nästa liv kan inte jämföras med detta livs tillstånd. Kommer inte människorna att stå upp en hel dag som motsvarar 50.000 år? Kommer inte solen att komma alldeles intill människorna utan att bränna upp dem4? Dagens vetenskapsmän säger att om solen hade kommit jorden en millimeter närmare skulle den brunnit upp. Skall inte människans blick över hennes egendom i paradiset sträcka sig ett avstånd motsvarande tusen år och hon skall se det som är längst bort likt det som är närmast henne5? Det är fullkomligt omöjligt i det här livet.

Alltså är det möjligt att se Allâh i nästa liv. Nästa livs tillstånd kan nämligen inte jämföras med det här livets tillstånd. Sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

Hans ridå är ljuset; om Han hade avtäckt det, skulle Hans ansiktes ljus bränt allt Han ser av Sin skapelse.”6

På Domedagen avtäcks ridån och paradisets invånare skall se Honom utan att de eller paradiset brinner upp. Allting är relativt.

150:39

2Abû ´Abdillâh Muhammad at-Tâwidî al-Fâsî (d. 1209).

37:143

4Muslim (2864).

5Ahmad (2/64) och at-Tirmidhî (2553). Svag enligt al-Albânî,

6Muslim (179).