Allt om al-Khadhirs nuvarande liv är svagt

Imâm Muhammad al-Amîn ash-Shanqîtî (d. 1393)
Adhwâ’-ul-Bayân (2/424-425)

En av dem som har klargjort att alla hadîther kring al-Khadhirs nuvarande liv och överlevnad är Ibn Kathîr i böckerna ”Tafsir al-Qur’ân al-´Adhîm” och ”al-Bidâyah wan-Nihâyah”. Han förklarade många aspekter som sedermera försvagats av Ibn Hadjar i ”al-Isâbah”. Efter att ha citerat hadîther och berättelser som al-Khadhirs liv sade Ibn Kathîr:

”Dessa rapporteringar och berättelser utgör en stöttepelare för dem som anser att han lever än idag. Alla relaterade hadîther från profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) är mycket svaga och utgör inget bevis i religionen. Även de flesta berättelser har svaga berättarkedjor. I bästa fall är de autentiska från någon som inte är felfri, liksom följeslagare eller andra.”

Därefter sade han (rahimahullâh):

”Shaykh Abûl-Faradj bin al-Djawzî (rahimahullâh) tog på sig uppgiften att granska hadîtherna i sakfrågan och klargjorde att de är påhittade och rapporteringar från följeslagare, efterföljare och deras efterföljare. Han klargjorde berättarkedjornas svagheter och deras tillstånd och okända återberättare på ett bra sätt.”