Allmosor till moskébygge och brunngrävning

Imâm ´Abdullâh bin Ahmad bin Hanbal (d. 290)

Masâ’il-ul-Imâm Ahmad (2/512-513)

707 – Jag frågade om allmosor får ges till moskébygge eller lakan till lindning av lik. Han svarade:

Nej.”

Jag frågade om de får ges till brunngrävning.”

Han svarade:

Nej.”

708 – Jag frågade min fader om allmosor får ges till renovering fästningar vid riksgränsen, brunngrävning eller kläder till fattiga. Min fader sade:

Jag tycker om att allmosebetalaren betalar sin allmosa till de människor som Allâh har ålagt honom att betala, nämligen:

إِنَّمَا الصَّدَقَاتُ لِلْفُقَرَاء وَالْمَسَاكِينِ وَالْعَامِلِينَ عَلَيْهَا وَالْمُؤَلَّفَةِ قُلُوبُهُمْ وَفِي الرِّقَابِ وَالْغَارِمِينَ وَفِي سَبِيلِ اللّهِ وَابْنِ السَّبِيلِ فَرِيضَةً مِّنَ اللّهِ وَاللّهُ عَلِيمٌ حَكِيمٌ

Välgörenheten är avsedd enbart för de fattiga och de nödställda och för dem som har hand om insamlandet av den och för att vinna hjärtan och för att köpa människor ur fångenskap och slaveri och de skuldtyngda och för Allâhs sak och för vandringsmannen. Detta har Allâh föreskrivit; Allâh är allvetande, allvis.”1

19:60