Allmosor till det islamiska centret i det otrogna landet

Imâm Muhammad bin Sâlih bin ´Uthaymîn (d. 1421)

Madjmû´-ul-Fatâwâ (18/317)

Fråga: Vi studerar i ett otroget land som saknar berättigade målgrupper till allmosa och Zakât-ul-Fitr. Är det tillåtet att betala dem till det islamiska center som ska byggas?

Svar: Lösningen på det problemet är enkel. Låt någon i era hemländer, eller i något land som har berättigade målgrupper, betala å era vägnar.

Däremot är det inte tillåtet att betala allmosor till ett islamiskt center som ska byggas. Ty islamiska centrer hör inte till allmosans målgrupper. Att allmosor ska spenderas för Allâhs sak åsyftar kamp för Allâhs sak, vilket de flesta lärde säger. Versen åsyftar nämligen inte allmän välfärd, vilket vissa senare människor säger. Om allmän välfärd hade varit syftet, skulle det inte funnits någon mening med att begränsa allmosan vid de åtta målgrupperna i versen:

إِنَّمَا الصَّدَقَاتُ لِلْفُقَرَاء وَالْمَسَاكِينِ وَالْعَامِلِينَ عَلَيْهَا وَالْمُؤَلَّفَةِ قُلُوبُهُمْ وَفِي الرِّقَابِ وَالْغَارِمِينَ وَفِي سَبِيلِ اللّهِ وَابْنِ السَّبِيلِ فَرِيضَةً مِّنَ اللّهِ وَاللّهُ عَلِيمٌ حَكِيمٌ

Välgörenheten är avsedd enbart för de fattiga och de nödställda och för dem som har hand om insamlandet av den och för att vinna hjärtan och för att köpa människor ur fångenskap och slaveri och de skuldtyngda och för Allâhs sak och för vandringsmannen. Detta har Allâh föreskrivit; Allâh är allvetande, allvis.”1

19:60