Allâhs röst är inte som våra röster

Allâh (tabârak wa ta´âlâ) sade:

وَمَا تِلْكَ بِيَمِينِكَ يَا مُوسَى قَالَ هِيَ عَصَايَ أَتَوَكَّأُ عَلَيْهَا وَأَهُشُّ بِهَا عَلَى غَنَمِي وَلِيَ فِيهَا مَآرِبُ أُخْرَى

”Mûsâ, vad är det du har i din högra hand?” Han svarade: ”Det är min stav, som jag stöder mig på och som jag använder för att skala av löv från träden för mina får; jag har också annan nytta av den.”1

Det finns många andra Qur’ân-verser som bevisar att Allâhs tal är hörbara ord. Vi måste emellertid veta att Allâhs röst liknar inte våra röster. Han talar ju med en röst, men Hans röst liknar inte våra röster. Den är för väldig för att föreställas. Allâh (ta´âlâ) sade:

لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ وَهُوَ السَّمِيعُ البَصِيرُ

”Ingenting är som Han – Han som hör allt, ser allt.”2

När Allâh talar skakar himlen och änglarna faller ned på grund av dess väldighet. Alltså är inte Hans röst som våra röster.

120:17-18

242:11