Allâhs kännedomar och beskådningar

Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

Bevara Allâh och Allâh skall bevara dig.”1

Det vill säga ditt religiösa och ditt jordiska liv, din familj och din egendom. Om någon säger att människor som bevarar Allâh – det vill säga Hans gränser – drabbas ändå av prövningar, säger vi att det medför bara att deras synder stryks och nivåer höjs. Inte heller går det emot profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) ord:

Känn Allâh i goda tider så ska Han känna dig i svåra tider.”

Det betyder inte att Han inte känner människan som inte känner Honom. Kännedomen i hadîthen är dock specifik och påminner om den specifika beskådningen som vissa ska berövas. Han (ta´âlâ) sade:

إِنَّ الَّذِينَ يَشْتَرُونَ بِعَهْدِ اللّهِ وَأَيْمَانِهِمْ ثَمَنًا قَلِيلاً أُوْلَئِكَ لاَ خَلاَقَ لَهُمْ فِي الآخِرَةِ وَلاَ يُكَلِّمُهُمُ اللّهُ وَلاَ يَنظُرُ إِلَيْهِمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَلاَ يُزَكِّيهِمْ وَلَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ

De som för en ynklig vinst förnekar förbundet med Allâh och de eder som de har svurit, skall inte få del av det eviga livets goda och på Uppståndelsens dag skall Allâh varken tala till dem eller se på dem, och Han skall inte rena dem; ett svårt lidande väntar dem.”2

Trots det undkommer inget Allâhs beskådning. Det finns emellertid två beskådningar: en allmän och en specifik. Dessutom har Allâh två kännedomar: en allmän och en specifik. Hadîthen åsyftar alltså den specifika.

1Ahmad (1/307) och at-Tirmidhî (2516) som sade: ”Hadîthen är god och autentisk.”

23:77