Allâhs eviga kunskap om muslimernas svaghet

Publicerad: 2011-07-02
Författare: Imâm Abû Bakr Muhammad bin ´Abdillâh bin al-´Arabî (d. 543)
Källa: Ahkâm-ul-Qur’ân (2/351)

 

Allâh (´azza wa djall) sade:

يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ حَرِّضِ الْمُؤْمِنِينَ عَلَى الْقِتَالِ إِن يَكُن مِّنكُمْ عِشْرُونَ صَابِرُونَ يَغْلِبُواْ مِئَتَيْنِ وَإِن يَكُن مِّنكُم مِّئَةٌ يَغْلِبُواْ أَلْفًا مِّنَ الَّذِينَ كَفَرُواْ بِأَنَّهُمْ قَوْمٌ لاَّ يَفْقَهُونَ الآنَ خَفَّفَ اللّهُ عَنكُمْ وَعَلِمَ أَنَّ فِيكُمْ ضَعْفًا فَإِن يَكُن مِّنكُم مِّئَةٌ صَابِرَةٌ يَغْلِبُواْ مِئَتَيْنِ وَإِن يَكُن مِّنكُمْ أَلْفٌ يَغْلِبُواْ أَلْفَيْنِ بِإِذْنِ اللّهِ وَاللّهُ مَعَ الصَّابِرِينَ

”Profet! Inge de troende lugn och dödsförakt inför striden! Om det finns tjugo bland er som håller stånd skall de besegra tvåhundra, och finns det hundra bland er kommer de att besegra tusen av förnekarna, därför att de är människor som inte kan inse [sanningen]. Allâh som känner er svaghet har lättat på er börda. Om det således finns hundra bland er som håller stånd kan de besegra tvåhundra; och om det finns tusen bland er kan de med Allâh hjälp besegra tvåtusen. Allâh är med dem som håller stånd.”1

Den tredje frågan: Vissa säger att detta var under Badr-dagen och att det därefter avskaffades, vilket är fel. Under Badr-dagen var muslimerna drygt trehundra man medan de otrogna var drygt niohundra. På så sätt fick varje man ta sig an tre stycken. Vad gäller denna konfrontation, nämligen en man på tio stycken, så har det aldrig rapporterats att muslimerna har stått mot så många avgudadyrkare. Men Skaparen ålade dem först det eftersom de förstår varför de krigar, nämligen för belöningens skull, till skillnad från dem som inte vet varför de krigar. Därefter avskaffades det. Ibn ´Abbâs sade:

”Så var det i början. Efter en lång tid avskaffades det trots att de båda var intill varandra.”

Den fjärde frågan: Vad gäller Allâhs ord ”Allâh som känner er svaghet” så berör kunskapen  nuläget även om Allâh alltid har vetat utan någon början på Hans kunskap. Poängen ligger dock i att Allâh vet vad som skall hända innan det händer och att Han känner till det dolda. I och med att Han har en sådan kunskap, känner Han även till det uppenbara och det som sker därefter. På så sätt känner Han till det efter att det inte har funnits.

Vi har gett lugnande exempel på det, nämligen att vi vet att solen kommer att gå upp imorgon. Därefter ser vi den gå upp och gå ned. För alla dessa tre tillstånd finns det en förnyad kunskap som har med respektive tillstånd att göra.

1 8:65-66