Allâhs egenskaper i Tora, Qur’ânen och Sunnah

Shaykh-ul-Islâm Ahmad bin Taymiyyah (d. 728)

al-Hamawiyyah, sid. 28

Dessutom är det allom bekant att han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) fördömde Bokens folk för att ha förvrängt den och ändrat i den. Det är allmänt känt att Tora är full av Allâhs egenskaper. Om de hade förvrängt dem skulle han fördömt dem än mer för det. Vad ska man då säga att han till och med skrattade i glädjande och bekräftande syfte när han hörde dem nämna Allâhs egenskaper1? Aldrig någonsin kritiserade han dem för det förnekarna kritiserar bekräftarna för, däribland antropomorfism (التجسيم) och liknelse (التشبيه). Däremot kritiserades de för att ha sagt:

يَدُ اللّهِ مَغْلُولَةٌ

”Allâhs händer är bundna.”2

إِنَّ اللّهَ فَقِيرٌ وَنَحْنُ أَغْنِيَاء

”Allâh är fattig – vi är rika.”3

Samt för deras dogm om att Allâh vilade efter att ha skapat himlarna och jorden:

وَلَقَدْ خَلَقْنَا السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا فِي سِتَّةِ أَيَّامٍ وَمَا مَسَّنَا مِن لُّغُوبٍ

”Vi har helt visst skapat himlarna och jorden och allt som finns däremellan under sex dagar – och detta tröttade Oss inte.”4

Tora är full av egenskaper som nämns i både Qur’ânen och Sunnah. Däremot konkretiseras inte Domedagen där som den konkretiseras i Qur’ânen. Om det är möjligt att tolka Allâhs egenskaper som nämns i de båda skrifterna är det än mer möjligt att tolka Uppståndelsen som bara nämns i en av dem. Och om det är allom bekant från sändebudets (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) religion att tolkning av den andra sakfrågan är falskhet, är tolkning av den första sakfrågan än större falskhet.

1al-Bukhârî (8/423) och Muslim (2786).

25:64

33:181

450:38