Allâh talar som Han vill – ett klargörande av vad Djahmiyyah förnekar

592 – Khidhr bin Muthannâ al-Kindî. Han framförde flera saker från ´Abdullâh, son till vår imam Ahmad (radhiya Allâhu ´anh), däribland ”ar-Radd ´alâl-Djahmiyyah”. Jag läste för al-Mubârak bin ´Abdil-Djabbâr, från Ibrâhîm, från ´Abdul-´Azîz Abû Bakr al-Khallâl: Khidhr bin Muthannâ al-Kindî underrättade mig: ´Abdullâh bin Ahmad bin Hanbal berättade för oss: Min fader sade till mig:

Ett klargörande av vad Djahmiyyah förnekar:

Allâhs (ta´âlâ) samtal med Mûsâ. Jag sade till dem: ”Varför förnekar ni det?” De sade: ”Allâh har inte talat och Han talar inte. Han skapade något som talade å Allâhs (´azza wa djall) vägnar. Han skapade en röst som hördes.” De hävdar att tal härrör endast från något ihåligt som besitter mun, läppar och tunga. Jag sade: ”Är det möjligt för det skapade eller någon annan än Allâh att säga till Mûsâ:

إِنَّنِي أَنَا اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنَا فَاعْبُدْنِي وَأَقِمِ الصَّلَاةَ لِذِكْرِي

Jag är Allâh. Ingen sann gudom finns utom Jag. Dyrka Mig därför och förrätta bönen för att minnas Mig!”1

إِنِّي أَنَا رَبُّكَ فَاخْلَعْ نَعْلَيْكَ إِنَّكَ بِالْوَادِ الْمُقَدَّسِ طُوًى

Jag är din Herre! Tag av dina sandaler; du står nämligen i den heliga dalen Tuwâ.”2?

Den som hävdar liksom Djahmiyyah gör menar att denna skapelse har sagt:

يَا مُوسَى إِنِّي أَنَا اللَّهُ رَبُّ الْعَالَمِينَ

Mûsâ! Jag är Allâh, världarnas Herre!”3

Det är dock inte möjligt att den säger:

إِنِّي أَنَا اللَّهُ رَبُّ الْعَالَمِينَ

Jag är Allâh, världarnas Herre!”

Allâh (ta´âlâ) sade:

وَكَلَّمَ اللّهُ مُوسَى تَكْلِيمًا

Och Mûsâ som Allâh talade med ett verkligt tal.”4

وَلَمَّا جَاء مُوسَى لِمِيقَاتِنَا وَكَلَّمَهُ رَبُّهُ

Och när Mûsâ kom till det möte Vi hade utsatt och hans Herre talade till honom…5

وَاصْطَنَعْتُكَ لِنَفْسِي

Jag har nämligen knutit dig till Mig själv.”6

يَا مُوسَى إِنِّي اصْطَفَيْتُكَ عَلَى النَّاسِ بِرِسَالاَتِي وَبِكَلاَمِي

”Mûsâ! Jag har utvalt dig av alla människor med Mitt budskap och Mitt tal.7

Detta står i Qur’ânen.

Gällande ert påstående att Allâh har inte talat och talar inte, undrar jag hur ni förhåller er till hadîthen från al-A´mash, från Khaythamah, från ´Adiyy bin Hâtim at-Tâ’î som berättade att Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

Det finns ingen bland er utan att hans Herre kommer att tala med honom utan någon medlare mellan dem.”8

Gällande ert påstående att tal härrör endast från något ihåligt som besitter mun, läppar och tunga, undrar jag om inte Allâh (ta´âlâ) sade till himlarna och jorden:

اِئْتِيَا طَوْعًا أَوْ كَرْهًا قَالَتَا أَتَيْنَا طَائِعِينَ

Kom, villigt eller nödda och tvungna!” – och de svarade: ”Vi kommer villigt!”9?

Sade de så ihåliga med läppar och tunga? Kroppsdelarna skall vittna mot de otrogna varpå de säger:

لِمَ شَهِدتُّمْ عَلَيْنَا قَالُوا أَنطَقَنَا اللَّهُ الَّذِي أَنطَقَ كُلَّ شَيْءٍ

Varför vittnade ni mot oss?” – och de skall svara: ”Allâh, som ger alla talets gåva, har låtit oss tala.”10

Sade de så ihåliga med mun, tunga och läppar? Allâh lät dem tala såsom Han ville. Likaså talar Allâh som Han vill utan ihålighet, mun, läppar eller tunga.”

120:14

220:12

328:30

44:164

57:143

620:41

77:144

8al-Bukhârî (6539) och Muslim (1016).

941:11

1041:21