Allâh hör med hörsel och ser med syn

Du, al-Marîsî, hävdar att Allâhs ord:

إِنَّ اللّهَ كَانَ سَمِيعًا بَصِيرًا

”Allâh är hörande, seende.”1

betyder att Han har kunskap om ljuden och färgerna och inte att Han hör med en hörsel eller ser med en syn. Du säger att det inte har rapporterats från profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) eller någon annan att Allâh hör med en hörsel eller ser med en syn och att det istället är vi som dömer Allâh utmed det som vi själva tycker och tänker.

al-Marîsî! Endast en vilsen person som du anklagar oss för att döma Allâh med något som vi själva tycker och tänker. Allâh (tabârak wa ta´âlâ) har visst sagt att Han hör med hörsel och ser med syn och liknande har rapporterats från Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) via sammanbundna berättarkedjor. Vad har vi gjort för fel om Allâh inte har låtit dig veta det? Allâh (ta´âlâ) sade till Mûsâ:

وَأَلْقَيْتُ عَلَيْكَ مَحَبَّةً مِّنِّي وَلِتُصْنَعَ عَلَى عَيْنِي

”Och Jag omgav dig med Min kärlek och du växte upp under Mitt öga.”2

تَجْرِي بِأَعْيُنِنَا

”Och det rörde sig fram [över havet] under Våra ögon.”3

وَاصْنَعِ الْفُلْكَ بِأَعْيُنِنَا

”Men bygg arken under Våra ögon och enligt Våra anvisningar.”4

Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade om ad-Dadjdjâl:

”Han är enögd till skillnad ifrån er Herre som inte är enögd.”

Den enögde i folkmun är han som inte ser med sina båda ögon.

Du, al-Marîsî, rapporterade från Abû Mûsâ som berättade att profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Människor! Ta det lugnt! Ni åkallar inte någon som är döv eller frånvarande. Ni åkallar någon som hör, ser och är nära. Den ni åkallar är sannerligen närmare er än vad era riddjurs halsar är.”5

I folkmun är dövhet motsatsen till hörsel. Hadîthen som du rapporterar och bekräftar från profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) är korrekt och till din nackdel. Det som vi har nämnt från Allâh och Hans sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) bevisar att hörsel inte är syn och att syn inte är hörsel och att Han hör med hörsel och ser med syn – utan föreställning eller jämförelse.

14:58

220:39

354:14

411:37

5al-Bukhârî (2992).