Allâh finns utan plats, säger Satans offer

Imâm Ibn-ul-Qayyim (rahimahullâh) sade:

Till Satans märkliga konspiration hör att han undersöker människan för att veta i fall hon tenderar till djärvhet och mod eller passivitet och svaghet. Om han ser att hon är passiv och svag, kommer han till henne för att försvaga hennes intresse och vilja till det befallda och få henne att se det som besvärligt och ta lätt på att avstå från det. Till sist lämnar hon det helt eller så tar hon lätt på det och slarvar med det…

Vissa hamnade i underdrift och sade att Allâh är varken innanför skapelsen eller frånskild från skapelsen, varken ovanför skapelsen eller nedanför skapelsen, varken bakom skapelsen eller framför skapelsen, varken till höger om skapelsen eller till vänster om skapelsen…”

Dessa säger att Allâh inte är i någon riktning; Han är varken uppe, nere, till höger, till vänster, innanför skapelser eller utanför skapelsen. Med andra ord finns Han inte. Det fordrar att Allâh inte existerar.

Allâh är visst i en riktning, nämligen i höjden. Han är ovanför Sina slavar:

وَهُوَ الْقَاهِرُ فَوْقَ عِبَادِهِ

Han är Härskaren ovanför Sina slavar.”1

ثُمَّ اسْتَوَى عَلَى الْعَرْشِ

Därefter reste Han sig över tronen.”2

وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ

Han är den Höge, den Väldige.”3

Han är ovanför Sina skapelser. Man säger alltså att Allâh är i en riktning, det vill säga i höjden. Det är ingen skapad riktning, utan Han är i höjden. Han (subhânah) är ovanför Sina skapelser. Han är inte innanför skapelsen. De överdriver i denna fråga. De säger att de dementerar brister från Allâh (´azza wa djall). I själva verket är det en förnekelse och en dementi av det som Allâh har beskrivit Sig själv med samt det som Hans sändebud (sallâ Allâhu ´alayhim wa sallam) har beskrivit Honom med. De säger att de dementerar brister från Allâh (´azza wa djall), vilket är en lögn. Det är en förnekelse, inte en dementi.

Imâm Ibn-ul-Qayyim (rahimahullâh) sade:

”… medan andra hamnade i överdrift och sade att Han är överallt med Sin essens, precis som luften.”4

Rena motsatsen. Panteisterna, Hulûliyyah, är rena motsatsen till de förstnämnda. De säger att Allâh är inkarnerad i allting. De är panteister.

De är alltså två motsatser.

De förstnämnda förnekar att Allâh (djalla wa ´alâ) är innanför skapelsen, utanför skapelsen, uppe, nere, till höger eller till vänster och menar att Han inte är i någon riktning.

De andra säger att Allâh är med oss, blandad med skapelsen, inkarnerad i skapelsen och överallt inklusive smutsiga platser och toaletter. De säger inte att Han inte är där. De säger att Han är inkarnerad i allting. Detta är ett exempel på överdrift och underdrift.

Att Hans kunskap är överallt stämmer:

أَلَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ يَعْلَمُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ

Har du inte klart för dig att Allâh känner allt det som himlarna rymmer och det som jorden bär?”5

يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَلَا يُحِيطُونَ بِهِ عِلْمًا

Han vet allt vad de kan veta och allt som är dolt för dem, men de kan inte nå Honom med [sin] kunskap.”6

وَهُوَ مَعَكُمْ أَيْنَ مَا كُنتُمْ

Han är med er, var ni än befinner er.”7

Det vill säga med Sin kunskap. Sällskapet är med kunskap, inte med beblandning, vilket dessa har fått för sig. Sällskapet i versen syftar på kunskap och omfattning; Allâh vet allt, omfattar allt.

16:18

27:54

32:255

4Ighâthat-ul-Lahfân (1/86).

558:7

620:110

757:4