Allâh är ingenting enligt Mu´attilah

I dina tolkningar hävdar du att din gud är döv och hör inte, stum och talar inte, blind och ser inte, stympad och saknar händer, rörelsehindrad och varken reser sig eller rör sig, okunnig och vet inte, svunnen och är varken frånskild från skapelsen eller uppfattad av sinnen. Detta är alltså enligt ditt påstående. Det stämmer dock inte överens med skapelsernas Herres egenskaper.

Lov och pris tillkommer Allâh som har ärat oss med att låta oss lära känna Honom och stängt igen ditt hjärta med din okunnighet. Om du hade läst Qur’ânen och förstått dess innebörd skulle du övertygats om att Han uppfattas av sinnena i de båda liven. Mûsâ uppfattade Hans röst i det här livet. Talet är ett av de största sinnena. Allâh (ta´âlâ) sade:

وَكَلَّمَ اللّهُ مُوسَى تَكْلِيمًا

”Och Mûsâ som Allâh talade med ett verkligt tal.”1

På Domedagen kommer Han att uppfattas av talet och synen. Det sade Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) hur mycket du än föraktar det och avskyr det. Allâh (ta´âlâ) sade:

وُجُوهٌ يَوْمَئِذٍ نَّاضِرَةٌ إِلَى رَبِّهَا نَاظِرَةٌ

”Den Dagen skall [någras] ansikten lysas upp av glädje – de får skåda sin Herre.”2

أُوْلَئِكَ لاَ خَلاَقَ لَهُمْ فِي الآخِرَةِ وَلاَ يُكَلِّمُهُمُ اللّهُ وَلاَ يَنظُرُ إِلَيْهِمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَلاَ يُزَكِّيهِمْ وَلَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ

”… och på Uppståndelsens dag skall Allâh varken tala till dem eller se på dem, och Han skall inte rena dem [från synd]; ett svårt lidande väntar dem.”3

Finns det större sinnen än talet och synen? Dock utnyttjar ni ordet ”sinnen” som ni lurar barn och blinda med. När ni säger att Han inte uppfattas av sinnena så betyder det att Han inte är något enligt er. Ni och alla andra skapelser vet att allt som existerar uppfattas antingen av alla sinnen eller åtminstone av vissa och att bara det obefintliga inte uppfattas av sinnena i de båda liven. Enligt er är Allâh ingenting. Därmed har ni beljugit Allâh (ta´âlâ) och Hans skrift vari Han sade:

كُلُّ شَيْءٍ هَالِكٌ إِلَّا وَجْهَهُ

”Allt skall förgå utom Hans ansikte.”4

قُلْ أَيُّ شَيْءٍ أَكْبَرُ شَهَادةً قُلِ اللّهِ

”Säg: ”Vilket vittnesbörd väger tyngst?” Säg: ”Allâh.”5

Han klargjorde att Han är den största och väldigaste saken och sakernas Skapare. Om du förnekar det vi säger och inte begriper det med ditt hjärta, ber jag dig nämna något, litet som stort, som inte uppfattas av de fem sinnena frånsett vad ni säger om den Väldigaste, den Störste och den mest Befintliga som alltid har funnits och alltid kommer att finnas. Enligt er är den dödliga skapelsen befintlig medan den evige Upprätthållaren är obefintlig som inte uppfattas av sinnena i de båda liven.

14:164

275:22-23

33:77

455:26-27

56:19