Ålderdomshem är ´Uqûq

Allâh (ta´âlâ) sade:

وَإِذْ قَالَ لُقْمَانُ لِابْنِهِ وَهُوَ يَعِظُهُ يَا بُنَيَّ لَا تُشْرِكْ بِاللَّهِ إِنَّ الشِّرْكَ لَظُلْمٌ عَظِيمٌ وَوَصَّيْنَا الْإِنسَانَ بِوَالِدَيْهِ حَمَلَتْهُ أُمُّهُ وَهْنًا عَلَى وَهْنٍ وَفِصَالُهُ فِي عَامَيْنِ أَنِ اشْكُرْ لِي وَلِوَالِدَيْكَ إِلَيَّ الْمَصِيرُ

”Och Luqmân talade till sin son och förmanade honom: ”Käre son! Sätt inte medhjälpare vid Allâhs sida; att sätta medhjälpare vid Hans sida är att begå en svår orätt!” Allâh har anbefallt människan [att visa] godhet mot sina föräldrar; [hon bör tänka på att] modern har burit sitt barn genom det ena svaghetstillståndet efter det andra, [fött det] och ammat det under två år. Tacka Mig och dina föräldrar [och minns att] Jag är målet för er färd!”1

Allâh lät ´Uqûq mot föräldrarna2 vara den största synden efter avguderiet. ´Uqûq innebär att föräldrarna trotsas och inte behandlas väl. ´Uqûq är mycket allvarligt. Den som faller i det förtjänar att få sitt straff påskyndat och barn som kommer att trotsa honom såsom han själva brukade göra.

Många människor tar lätt på detta i dag. Du ser hur sonen flyttar hemifrån så fort han skaffar arbete. Han lämnar sina fattiga, behövande och gamla föräldrar. Han avskärmar sig från dem helt och fullt. Han sätter dem kanske till och med på ett ålderdomshem tills de dör utan att känna någon sympati för dem. Detta hör till ´Uqûqs fenomen – och skydd sökes hos Allâh!

Även om det inte skulle gå så här långt finns det många barn i dag som beter sig arrogant mot föräldrarna. De säger att de är okunniga, begriper inte, är försumliga och allt annat klandervärt. De säger att de är trångsynta och att de själva är upplysta och kunniga. De beter sig arrogant mot sina föräldrar och betalar tillbaka för allt med att vända dem ryggen och fördöma dem.

131:13-14