al-Wâdi´î om Muhammad Rashîd Ridhâs ”Tafsîr-ul-Manâr” och Muhammad ´Abduh

Fråga: Vad anser du om boken ”Tafsîr-ul-Manâr”?

Svar: Den är bra när det kommer till trosläran och Tawhîd. Vad gäller profetiska mirakel, lutar han sig tillbaka på egyptiern Muhammad ´Abduh. Muhammad ´Abduh är vilsen. Läs vad han skrev i samband med Allâhs (´azza wa djall) ord:

فَقُلْنَا اضْرِبُوهُ بِبَعْضِهَا كَذَلِكَ يُحْيِي اللّهُ الْمَوْتَى وَيُرِيكُمْ آيَاتِهِ

”Då sade Vi: ”Slå [kroppen] med ett stycke av denna [ko]!” Så ger Allâh de döda liv och visar er Sina tecken.”1

Han förnekar att Allâh återupplivade den döde och avviker från Qur’ânens bokstavliga skildring. Istället citerar han Toran som han förlitar sig på.

Detsamma gäller berättelsen om den som Allâh lät vara död i hundra år. Han säger att Han sövde honom och avviker från Qur’ânens bokstavliga skildring och förlitar sig på en tidskrift som säger att en man sov i 400 år.

Detsamma gäller berättelsen om Ibrâhîm när fåglarna återupplivades. Även här avviker han från Qur’ânens bokstavliga skildring och säger att fåglarna var dresserade och därför kom de till honom.

Detsamma gäller tolkningen till Allâhs (´azza wa djall) ord:

إِذْ قَالَ اللّهُ يَا عِيسَى إِنِّي مُتَوَفِّيكَ وَرَافِعُكَ إِلَيَّ

”Och Allâh sade: ”´Îsâ! Jag skall kalla dig till Mig och Jag skall upphöja dig till Mig.”2

Han förnekade att ´Îsâ skulle stiga ned.

Han sade att Muhammad ´Abduh blev frågad om hadîtherna om ad-Dadjdjâl. Han svarade att han är en mytologisk personlighet.

Muhammad ´Abduh är alltså vilsen. Jag säger inte det som den förträfflige Ahmad Shâkir sade när han förklarade hadîthen om flugan:

”Shaykh Muhammad Rashîd Ridhâ var påverkad av sin lärare Muhammad ´Abduh och Djamâl-ud-Dîn al-Afghânî och båda var okunniga om Sunnah.”

Nej, jag säger att Muhammad ´Abduh är vilsen. Det räcker med böckerna om trosläran och Qur’ân-tolkningarna utmed Ahl-ul-Hadîths metodik. Det hade varit bra om vi hade läst dem.

1 2:73

2 3:55