al-Qaradhâwî om kvinnans fängelse i hemmet

Fråga: al-Qaradhâwî säger att det inte är känt att kvinnan skall vara fängslad hemma bortsett från en tid då hon straffades för otukt och det var innan föreskriften hade fulländats:

وَاللاَّتِي يَأْتِينَ الْفَاحِشَةَ مِن نِّسَآئِكُمْ فَاسْتَشْهِدُواْ عَلَيْهِنَّ أَرْبَعةً مِّنكُمْ فَإِن شَهِدُواْ فَأَمْسِكُوهُنَّ فِي الْبُيُوتِ حَتَّىَ يَتَوَفَّاهُنَّ الْمَوْتُ أَوْ يَجْعَلَ اللّهُ لَهُنَّ سَبِيلاً

”Om någon av era kvinnor begår en grovt oanständig handling, tillkalla då fyra bland dem av er som har bevittnat handlingen, och om de vittnar [att de har sett den], stäng då in henne i hennes hem till dess döden befriar henne eller Allâh visar henne en väg.”1

Hur kan ständig hemvistelse vara den muslimska kvinnans egenskaper i det naturliga livet?

Svar: Hon är inte fängslad. Hon är kysk. Hon skall få hjälp att bevara sin kyskhet. Sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Det är oundvikligt bestämt att människan tar del av otukten. Ögonens otukt är blicken. Öronens otukt är lyssnandet. Tungans otukt är talet. Handens otukt är greppet. Benets otukt är steget. Hjärtat lustar och önskar medan könet antingen bekräftar det eller också beljuger det.”

Rapporterad av al-Bukhârî och Muslim via Abû Hurayrah.

Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Hindra inte Allâhs tjänarinnor från Allâhs moskéer.”

Rapporterad av al-Bukhârî och Muslim. I Ibn Khuzaymahs formulering står det:

”Deras hem är dock bättre för dem.”

al-Bukhârî och Muslim rapporterade att sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Andjashah! Ta det lugnt med glasflaskorna!”

Kvinnan påminner om en glasflaska. Hon måste bli omhändertagen så att hon inte går sönder. Sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Jag har inte sett någon med ett så nedsatt förstånd och en så nedsatt religion få en skarpsinnig man att förlora förståndet som ni [kvinnor].”

Rapporterad av al-Bukhârî och Muslim.

14:15