al-Ma’ribîs kommunistiska metodik

Fråga: Stämmer det att vi inte accepterar någons kritik förrän vi själva ser orsaken bakom kritiken?

Svar: Det är Abûl-Hasans falska metodik. Han vill upphäva de lärdas domar, utslag och avvisningar av falskhetens folk via denna villfarelse och kommunistiska metodik. Denna metodik härrör från kommunismen. En kommunist tror endast på det han ser eller hör. Så är även Sumaniyyahs lära som kan envisas med det materiella. Det är alltså ett falskt tal.

Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) sade:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِن جَاءكُمْ فَاسِقٌ بِنَبَأٍ فَتَبَيَّنُوا

”Troende! Om en människa som inte åtnjuter stadgat rykte [för tillförlitlighet] kommer till er med en upplysning, försök då reda ut [vad som är sanning]…”1

Om upplysaren är en syndare skall vi inte förkasta hans ord direkt. Vi får försäkra oss. Han kan tala sanning. Om upplysaren är hederlig och pålitlig med ett bra minne och en precision, är det obligatoriskt att acceptera hans ord om han så skulle tala om Allâh och Hans sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) för att inte tala om andra människor. Allâh varnade oss endast för syndarnas upplysningar då de medför falskhet och olägenheter:

أَن تُصِيبُوا قَوْمًا بِجَهَالَةٍ فَتُصْبِحُوا عَلَى مَا فَعَلْتُمْ نَادِمِينَ

”… så att ni inte utan att inse det tillfogar [andra] skada och sedan måste ångra vad ni gjort.”2

Misstänk inte folk utav okunnighet. Försäkra dig. Det innebär att du inte skall acceptera en syndares upplysning förrän du har försäkrat dig. Skulle upplysningen däremot komma från pålitliga och principfasta människor, är det i princip obligatoriskt att acceptera orden vilket förstås från versen och hör till Allâhs sändebuds (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och Salafs praxis.

149:6

249:6