al-Luhaydân om al-Djâmî och Rabî´ al-Madkhalî

Fråga: Vi skulle vilja att ni råder ungdomarna som sysselsätter sig själva med att kategorisera människor och i synnerhet varenda en som kallar till Allâhs religion och kallar dem för olika sektnamn? Det har distraherat dem från kunskapen. Vad råder ni dem?

Svar: Först och främst råder jag dem att söka kunskap.

Beträffande kategoriseringen, finns det exempelvis människor som talar om [Muhammad Âmân bin ´Alî] al-Djâmî. Jag känner al-Djâmî. Han var etiopier. Han studerade. Han studerade inte mycket innan oss. Vi studerade ganska samtidigt. Jag tror det är ett år eller två års studier mellan oss. Jag svär vid Allâh att han var en förträfflig man. Han var en stackars utlänning. Han ville gagna landet och gav sig in i saker och ting som inte angick honom. [Jag sade till honom]:

”Förklara sanningen, men inte såhär. En enda ilska och du riskerar att förlora ditt medborgarskap.”

Men Allâh (djalla wa ´alâ) ville det.

När det kommer till mannens troslära, rättfärdighet, fromhet, studier och dess frukter, är han förträfflig!

Detsamma gäller Shaykh Rabî´ bin Hâdî al-Madkhalî från Sâmitah i Djâzân. Studenterna frågar mest om honom, hans jämlikar och andra. Vissa frågar till och med om flera stycken från styrelsen Kibâr-ul-´Ulamâ’. Jag ber Allâh att Han får ungdomarna att hungra efter kunskapen och sluta kategorisera människorna och prata om Djarh wa Ta´dîl, kritik och beröm.